"Не изключвайте възможността АБВ да е подкрепила дълга със съгласието на Първанов"

OFFNews 27 февруари 2015 в 08:08 7578 2

Татяна Дончева

Снимка БГНЕС, архив

Татяна Дончева

Става дума за театър. Не изключвайте възможността това решение на АБВ за подкрепа на новия външен дълг да е взето със съгласието на Първанов и Румен Петков, но да трябва да бъде дадено обяснение на обществото.

Така лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева коментира изявлението на лидера на АБВ Георги Първанов, че ще подаде оставка на националния съвет на партията през април, защото не е съгласен с факта, че депутатите на АБВ са гласували "за" дълга от 8 милиарда евро след като цяла седмица от партията обясняваха, че ще гласуват "против". Първанов обяви, че не бил знаел за това.

"И Георги Първанов, и Румен Петков са от категорията на политиците играчи - ловки, манипулатори. Впечатлението от парламентарната група на АБВ не е, че има ярки фигури, които да я водят, а че водещите фигури са Калфин и Първанов и че групата не би могла да направи самостоятелни решения. Петков е бил по време на гласуването в парламентарната група", заяви Дончева пред Нова тв.

Тя беше скептична, че наистина ще се стигне до оттеглянето на Първанов: "Изчакайте до април да видим. Простият рисърч, който направих, показва, че на това са се хванали хванали хора, които гледат сутрешния блок между кафето, банята и кухнята и чуват с периферията. 50:50 това е театър".

"Петков и Първанов обикновено играят сложна игра и обикновено тя не е това, което се представя на публиката. Пред нея беше казано: "Няма да подкрепим", а зад кадър имаше много искания по отношение на Борисов, на министри и когато не се разберат, могат да играят политически покер до последно. Изчакайте националния съвет. Тази парламентарна група не е фриволна в поведението си, дори когато там има хора, които разбират", заяви още лидерът на "Движение 21".

Тя бе категорична, че гласуването на ПГ за дълга е дискредитирало АБВ.

Татяна Дончева се обяви категорично против вземането на нов дълг от 8 милиарда евро, прокаран от кабинета чрез финансовия министър Владислав Горанов.

"Това не е добро решение. Горанов няма никакви аргументи за това. От две седмици той ходи от студио в студио, за да отправя нападки. Кои дефицити ще финансира? Как ще планирате дефицити? Знаете ли след една година по това време колко няма да ви стига заплатата и какъв харч няма да направите? България имаше период от няколко години, в които имаше излишъци, какво планираше тогава? Дефицитът е бъдещо несигурно събитие. Как се държи България - като човек, който взема кредит или бърз кредит, за да си купи айфон? Ако българската държава иска да бъде разумна, трябва да вложи няколко милиарда в инвестиционна програма. А тези пари от новия дълг над необходимите за рефинансиране на стария дълг са за да има възможност да се похарчат в дребни инфраструктурни проекти или да се излеят в пясъка между местните избори и изборите за президент. Горанов трябва да каже за какво му е тази разлика", заяви Татяна Дончева.

По думите й, за да се преодолее задкулисната власт, "следващият президент трябва да бъде избран без ДПС".

Тя бе категорична, че преди кампанията Плевнелиев и Борисов може да са един срещу друг, но по време на кампанията ще бъдат заедно.

Тя коментира и исканията за кадрови промени на върха в специалните служби и МВР.

"Ако Борисов иска да махне Писанчев и Лазаров, има причина. Сигурна съм, че не се съмнява в професионалната недостатъчност на тези хора. А ако се спъва, също има причина", заяви Дончева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови