Митов отговори на Медведев: Тревожете се за вашата икономика

Ивайло Анев 15 декември 2014 в 20:56 24856 45

Министърът на външните работи Даниел Митов

"Ако бях на мястото на критиците ни в момента, бих бил много по-притеснен за състоянието на собствената ми икономика."

Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов във връзка с изказването на руския премиер Дмитрий Медведев, който даде пример с България за това колко лошо е в Европейския съюз. 

"Стана неприятна тенденция да ни се отправят критики оттам, откъдето не е редно да бъдат отправяни. Данните са извадени от контекста на икономическото развитие на България и на света като цяло", поясни Митов.

Той припомни, че до 2007 година, когато България стана член на ЕС, световната икономика е имала сериозен растеж, което се е отразила благотворно и на страната ни.

"В края на 2007-а удари най-тежката световна икономическа криза, която навлезе в България през 2009-а и страната беше засегната много тежко. Безработицата нарасна глобално, не само у нас, и това не е пряка функция от членството ни в ЕС", подчерта Митов.

Той допълни, че същото важи и за чуждестранните инвестиции.

"Затова смятам, че тези твърдения са безкрайно манипулативни, за пореден път", категоричен беше Митов.

"Ние ще продължим да подкрепяме Украйна за реформите, които й предстоят да направи и да върви по пътя към европейска интеграция. Иска ми се да вярвам, че няма кампания срещу България, защото ако се декларира приятелско отношение и ако се води някакъв диалог, не може да се водят кампании срещу България", каза още Даниел Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!