Депутатите приеха мярка "анти-Галеви"

Ивайло Анев 25 март 2015 в 12:21 6355 4

Братя Галеви избягаха от правосъдието преди три години

Депутатите единодушно одобриха исканите промени от главния прокурор Сотир Цацаров в Наказателно-процесуалния кодекс, които ще сложат на случаите, в които осъдени вече престъпници успяват да избягат и да се укрият от правосъдието. 

Промените минаха на първо четене единодушно със 110 "За".

До мярката се стигна серията изчезнали подсъдими по знакови дела, сред които Евелин Банев-Брендо, братя Галеви и двама от осъдените за убийството на Стоян Балтов.

С новите текстове, предложени от Цацаров, най-леката мярка за неотклонение "подписка” вече ще се дефинира като забрана за обвиняемия да напуска местоживеенето си без разрешението на съда. Ще се въведе и система за контрол за спазване на тази забрана чрез изискването за периодична регистрация в службите на МВР.

С измененията депутатите задължиха съда при вземане на мярка за неотклонение "домашен арест" да определя и адреса, на който тя ще се изпълнява. На лицата, на които е наложена забрана за напускане на страната, ще се отнемат документите и ще се издават заместващи.

Въвежда се и възможност за изменение на мярката за неотклонение в по-тежка след постановяване на присъдата.

"Този законопроект решава наболели проблеми", призна Мая Манолова от БСП.

От ПФ смятат, че с промените ще се осигури бързина на наказателното производство. Промените са наложителни, посочи и Явор Хайтов от БДЦ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!