Властта готви затвор за снимки от протест

Милен Енчев 05 януари 2014 в 16:13 27333 32

Едни "престъпно" заснети полицаи, според новия проект за Наказателен кодекс

Новият проект за Наказателен кодекс тенденциозно криминализира фотографирането без съгласието на обекта. Това е един от „гафовете“ в законопроекта на правосъдното министерство, заявиха днес от партия Зелените. Заради списък от „недоразумения“ в проекта за НК, както и заради факта, че е „произведение изцяло на това правителство“ - не е дискутиран с академичната общност, правозащитните и браншовите организации, от Зелените призоваха той да бъде оттеглен.

Правото да не бъде сниман, ако не желаеш, е записано в Конституцията, но по сега действащия Наказателен кодекс то не е включено като престъпление, посочи адвокат Свилен Овчаров, съдебен защитник на природозащитните организации. Според досегашната съдебна практика, ако си на обществено място – каквито са площадите, където се провеждат протести например, и не се противопоставиш изрично, се приема, че не е забранено да бъдеш сниман, каза юристът.

Новият текст гласи, че „който противозаконно фотографира, филмира, записва или подлага на друго подобно действие другиго без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, се наказва с лишаване от свобода до една година, с пробация или с глоба“.

Ако този законопроект се приеме, работата на медийните фотографи и оператори ще стане доста трудна, подчерта Овчаров. „Това не го правят, за да тормозят медиите, а заради протестите през изминалата 2013 г. срещу точно това правителство, което предлага този член в НК“, смята адвокатът. (Протестите освен от медиите се снимат и от стотици граждани, които непрекъснато публикуват снимки и видео в социалните мрежи – бел.ред. Без тяхно знание са снимани хиляди полицаи и граждани. От една такaва снимка на фотографа Тихомира Методиева например в последните дни стана ясно, че Нина Гергова - пламенният лидер на контрапротестиращите, първоначално е била участник в антиправителствените протести).

Крачка назад в защитата на животните и природата

Без никакви аргументи правосъдното министерство предлага да се намалят наказанията за жестокост към животни. Това е записано в новия НК. Докато в много от европейските страни тече обществен дебат за криминализиране на "екоцида" - престъпленията спрямо природата, защитените хабитати и животните, в България само 2 години след инкриминирането на зоосадизма без мотиви се предлага намаляване на наказанията, посочи Свилен Овчаров.

Новият НК предвижда наказанието за жестокост към животни да се намали от 1-3 години затвор, колкото е сега, на 0-2 години, както и да се намалят глобите. За организиране на кучешки боеве и отглеждането на кучета за участие в такива сега действащият кодекс предвижда наказание от 1 до 5 години затвор плюс глоба от 5 до 50 хиляди лева. Новият законопроект предвижда от 0 до 5 години лишаване от свобода и петорно по-нисък диапазон на глобите.

Същевременно не е направено нищо за усъвършенстване на текстовете, касаещи престъпления спрямо дивата природа - увреждане на защитени територии и местности, на скални образувания  - като Белоградчишките скали и др., каза още адвокат Овчаров. Сегашните наказания за такива престъпления са леки и нещо повече - те никога не са били налагани, подчерта той. Юристът даде пример със случая от 2008 г., когато "компанията "Витоша ски" пред очите на цяла София унищожи 200 квадратни метра скални реки". Тогава прокуратурата не се задейства, припомни Овчаров.

"Прокурорите се оплакват, че съставите на тези 3 члена (за престъпления спрямо дивата природа - бел.ред.) са написани неразбираемо, имаше консенсус те да се коригират, за да станат по-ясни", каза той. Това обаче не е направено в законопроекта.

Новите назначения в екоминистерството - в услуга на партийни и частни интереси

Новите директори на трите национални парка и 16-те екоинспекции (РИОСВ) са пример за назначаване на политически зависими и обвързани хора. Това коментира Петко Цветков от ръководството на Зелените по повод резултатите от конкурсите за нови директори, обявени от екоминистерството след края на последния работен ден преди празниците.

Той даде пример с новия директор на парк "Централен Балкан" - кадър на ДПС, чиято професия и кариера няма нищо общо с природозащитата. Представете си застрахователен агент, назначен на поста, на следващия ден да коментира проблеми в екологичното законодателство, каза Цветков. 

Над половината от назначените са хора с партийна кариера или лоялни, активисти на двете управляващи партии, при положение, че за тези институции са нужни експертни хора, каза още той. Това са ярки примери какво й се пише на околната среда и какви интереси ще бъдат отстоявани - не и тези на обществото, добави Цветков. От Зелените настояха за промени в Закона за опазване на околната среда, които ясно да регламентират назначенията в регионалните структури на екоминистерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!