МВР се престраши да иска още пари, въпреки заканата на Борисов за оставки

Юлиан Христов 11 август 2015 в 09:15 12112 8

МВР се престраши да иска още пари, въпреки заканата на Борисов за оставки

МВР ще поиска от правителството да му бъдат отпуснати допълнително 16 млн. лв. за изплащане на обезщетения за напуснали служители. Искането на вътрешния министър Румяна Бъчварова идва само месец, след като премиерът Борисов предупреди, че министрите, които искат допълнително пари, ще трябва да си носят и оставката. 

В мотивите към постановлението МВР не се пояснява дали в последните месеци във ведомството има текучество на служители. Това, което се разбира, е, че заделените средства за обезщетения не са предвидени в бюджета на МВР. Задълженията на МВР за персонал към 30 юни 2015 г. са  в размер на 16.4 млн. лв., от които 16.1 са за обезщетения по ЗМВР и Кодекса на труда (КТ) на служители с прекратени правоотношения. Ведомството настоява средствата да му бъдат отпуснати, тъй като неизплащането им в срок от три месеца е предпоставка за образуване на дела срещу МВР, които ведомството със сигурност ще изгуби. Това означава и нови разходи.

В мотивите към постановлението, които са подписани от вътрешния министър Бъчварова, се казва още, че неизплащането на тези задължения ще доведе до допълнително напрежение в МВР. 

Въпреки, че не се посочва бройката на хората, които трябва да бъдат обезщетени и в какъв период са напуснали, от проектопостановлението става ясно, че това са служители, работещи по тежката и битовата престъпност, гранични полицаи, пожарникари, служители в МВР болница. 

Още в края на миналата година от МВР изразиха опасения, че орязаният им бюджет ще доведе до съкращаване на близо 500 души. Бюджетът на МВР за 2015 година е в размер на 1.032 млрд. лв. Отчетът за изпълнението му за второто тримесечие показва, че харчовете на ведомството надхвърлят половината от средствата, с които ведомството разполага за годината. Така до края на годината МВР ще разполага с малко повече от 477 млн. лв., въпреки че в средата на годината би трябвало да разполага с близо 516 млн. лв.

Това не е първото искане за отпускане на пари за МВР. През април ведомоството обяви, че се нуждае от допълнителни 18 млн. лв. отново за обезщетения на служители. Парите бяха поискани след отчета на първото тримесечие за годината. През май кабинетът отпусна нови 5.5 млн. лв. за униформи на полицаите. Към момента все още има служители, които не са получавали нови дрехи от 2011 година. Отпуснатите пари са само 40% от стойността и бройката на необходимите екипировки.

Харчовете за МВР идват на фона на проблемите с бойната авиация, която е пред тотален разпад. Едно от първите решения на това правителство беше за замразяване на големи проекти, изискващи държавна гаранция. Един от тях е именно проектът за купуване на нови изтребители. Въпреки че правителството даде зелена светлина на военния министър Николай Ненчев да преговаря за покупката на нови бойни самолети, средства за купуването им до 2017 година не са предвидени. В същото време Министерството на отбраната е изправено пред същия проблем с обезщетенията на пенсионирани служители. Очаква се в края на годината парите на ведомството за заплати да не достигнат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews