БСП се подготвяла за оставка и избори 3 в 1 през май

Юлиан Христов 11 февруари 2014 в 18:59 10301 5

Властта е заложила преждевременната си оставка и падането на президента още в проекта за нов Изборен кодекс (ИК).

Това става ясно от Параграф 12 в Преходните и заключителни разпоредби на работния вариант за ново изборно законодателство, който ресорната комисия на Мая Манолова е изпратила за становище до Венецианската комисия.

Ето какво гласи Параграф 12:

При произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. едновременно с избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, районите за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на републиката съвпадат с изборните райони за народни представители.

Работният вариант на новия Изборен кодекс датира от 17 октомври 2013 г. и е публикуван на страницата на Временната комисия за изработване на нов ИК, в която участваха и неправителствени организации. На сайта на Венецианската комисия, която изпрати становището си по текстовете на 7 февруари, стои преведен именно работният вариант на Изборния кодекс

В актуалния проект за ново изборно законодателство, който се обсъжда на второ четене в новата комисия на Манолова, този текст отсъства.

Заложените в предварителния вариант текстове показват, че властта се е подготвяла както за собствената си оставка, така и за събарянето на президента.

Именно в края на миналата година бяха и най-сериозните атаки срещу президента. В края на август лидерът на "България без цензура" Николай Бареков изпрати сигнал до НАП срещу Плевнелиев. Малко по-късно данъчните започнаха проверка на президента.

През октомври 2013 година пък, от когато датира и проектът за ИК, на фокуса на общественото внимание беше изваден случаят с имота му в Гърция. По това време регулярно пред президентството се провеждаха и протести срещу Плевнелиев, който беше обявен за разделител на нацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови