Цялата Бърза помощ в София подаде оставка (обновена)

OFFNews 29 май 2014 в 11:42 46090 83

Лекарите от Бърза помощ в София подадоха оставки

Цялата Бърза помощ в София подаде оставка.

Над 100 души, между които много лекари и други служители - са подали колективна оставка в знак на протест срещу предложението за уволнение на директора на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев и заместника му д-р Ангел Ангелов. 

Оставките на д-р Гелев и д-р Ангелов бяха поискани от МЗ заради големия брой инциденти със закъснения на линейки. Конкретният повод стана случаят с починалата 40-годишна фотографка Елизабет Димитрова. 

Д-р Гелев заяви пред OFFNews, че не знае нищо по въпроса, защото не е на работа, и не може да коментира.

Медиците са подали молби за напускане, които са заведени в деловодството на Центъра за спешна медицинска помощ. От днес започва да тече 30-дневното предизвестие, след което оставките им ще влязат в сила. В момента медицинските екипи продължават да обслужват спешните случаи в столицата, показа проверка на OFFNews, като на всички линейки са поставени надписи "Протест". Медиците са закачили и лентички с надпис "Протест" върху дрехите си. Те заплашиха да спрат дейност, ако министерството не реагира адекватно на кризата.

Междувременно малко след като оповестиха решението си, лекарите отидоха на протест пред Министерството на здравеопазването. Към 12 ч. те вече бяха пред сградата на ведомството, където останаха над половин час, но никой не излезе и не ги прие за разговори.

До 11 часа оставките бяха над 60, основно на лекари. Предполагам, че вече са стигнали 100, посочи ръководителят „Автотранспорт“ в Центъра за спешна медицинска помощ Радослав Георгиев, един от участниците в протеста.

Внесохме протеста петиция в деловодството на министерството, но досега никой не е слязъл при нас, не са осъществили контакт с нас. Около 50 души си подадоха оставките направо тук, обясни д-р Геновски.

Една от причините да сме тук е предложението за уволнението на д-р Георги Гелев. Аз работя в Спешна помощ от 25 години. Според нас д-р Гелев си върши добре работата. Това са Сталински мерки – няма човек, няма проблем. Другата причина са всички проблеми в Спешната помощ. Единствената причина да идват млади хора на работа е, че в Англия, Германия им искат стаж. Идват, стискат зъби две години и след това заминават, допълни д-р Геновски.

На първо място искаме увеличаване на финансирането на Спешна помощ. Бяха отпуснати много пари, които изчезнаха някъде със смяната на правителството. Парите бяха за заплати и за материална база. Всичко изчезна и се потули, коментира медицинската сестра Ива Кацарова, която работи в Центъра от 20 години. 

В момента се нанася удар върху цялата Спешна помощ и ние ако не реагираме сега, ако не заемем позиция, нещата никога няма да се променят. Линейки ще продължат да закъсняват, въпреки че д-р Гелев и д-р Ангелов няма да ги има, ще продължават да умират млади и стари. Това са само козметични промени, измиване на ръцете, категорична е Кацарова.

В момента в Спешна помощ в София работят 90 лекари. Затова трябва да се увеличат заплатите и то да се увеличат осезаемо, а не както се предлага – да се увеличават всяка година с по 10%. В момента заплатите на лекарите без трудов стаж са около 500 лева, а лекарите със стаж – 600 до 800 лева. Затова това увеличение от 10% просто се губи някъде, допълни Кацарова.

Цяла София се обслужва от 11-12 линейки. Това е проблемът, не е проблемът в придвижването, защото можем да пристигнем до другия край на София за около 10 минути. Ако в един момент постъпят пет сигнала за припаднали хора, а има една свободна линейка, къде да бъде изпратена тя. Единственият начин да се оправят нещата е когато се подаде сигнал, да има свободна линейка, каза още тя.

Искаме финансиране на цялата Спешна помощ – както за заплати на медиците, така и за оборудване, осигуряване на по-бърз достъп до специализация на младите лекари, подобряване на условията за труд – това ще стане с увеличаване на екипите, както и промяна на категорията труд, подчерта и д-р Ралина Хърсева, която е лекар в Спешна помощ в София от 12 години.

За момента няма официална позиция на здравното министерство за протеста на медиците. Опитахме да се свържем с пресцентъра на ведомството, но никой не отговори. 

Това писмо е залепено на входа на Центъра за спешна медицинска помощ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!