100 участници от 25 страни на архитектурния фестивал в Пловдив (програма)

ОFFNews 15 септември 2015 в 15:32 2175 0

Близо 100 участници от 25 страни ще се включат в осмото издание на международния фестивал за архитектура One Architecture Week, който се провежда между 18-ти и 27-ми септември в Пловдив.

Тази година фестивалът ще представи тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху избраната за 2015 г. тема - "При-общена река". Куратор на тазгодишното издание на архитектурната седмица е Мерве Бедир, архитект с дългогодишен опит в различни проекти от сферата на дизайна и архитектурата в цял свят.

Темата на фестивала ще бъде представена в рамките на 8 експозиции, професионален форум, разговори и дебати с участници от цял свят, намеси, работилници, спортна програма, детска програма, парти програма.

"При-общена река" е и темата на централната изложба на фестивала, която може да се види в Тютюневия склад на ул. „Екзарх Йосиф“ №13. В нея ще бъде разгледана ролята на реките в историята на човешката цивилизация - в миналото, сега и в бъдеще. Крайната цел на тази експозиция, която ще наблегне на връзката река-град, е не да представи Марица и други реки по света, а да доведе реката по-близо до хората.

Сред другите експозиции в рамките на архитектурната седмица са фотографски, изследователски и плакатни изложби, които ще покажат успешни родни и международни примери за нетрадиционни решения и различни подходи при планирането на реките в градска среда; възможностите за използване на крайречните пространства, обръщайки специално внимание на връзката река - град.

Акцент на събитието е професионален архитектурен форум, който се провежда на 26-ми септември (събота) в Държавна опера - Пловдив и специално за него в България пристигат шестима световноизвестни архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти. Подробности за тях може да намерите на този линк.

Фестивалът ще представи и серия от лекции, дебати и презентации "Разговори". Сред акцентите в този сегмент на архитектурната седмица е „Общности и приобщаване.“ Участниците в него са изявени лектори по водещата тема на фестивала за създаване на социални връзки и активна гражданственост. Лекторите, между които представители на Япония, Испания, Египет, Холандия и България, ще представят своя опит и добри практики от страните, в които живеят. Събитието ще бъде последвано от работилница за правене на хляб, водена от Катерина Бояджиева от културен център “Хлебна къща.

Друг голям акцент на One Architecture Week е дебат, който ще събере на едно място представители на европейските културни столици за 2019. Както е известно, наред с Пловдив през 2019, Европейска столица на културата ще бъде и италианският град Матера. Дебатът ще се състои на 26-ти септември от 11:00 часа в Държавна опера - Пловдив.

Сред другите интересни разговори са: „Балкански синдром“- дебат, който ще събере изследователи, проектанти и активисти от Балканите, които ще разискват интегрирането на реката в градовете; „Градовете на Марица“ - разговор събиращ представители на няколко града, през които минава река Марица, а именно Пазарджик, Пловдив, Димитровград, Свиленград, Одрин и Дедеагач.

Друг основен акцент на архитектурната седмица е серия от намеси в градска среда, част от които вече функционират активно. Сред тях са „Плажът на Марица“ (бул. "Марица" 104), градско градинарство, чиято цел е да представи алтернативи за функциониране и поддръжка на зелените площи в града и „Сцената на Марица“ (бул. "Марица" 104) - пространство, което се използва за различни събития – лекции, дебати, филмови прожекции, концерти, детски работилници и мн. др.

На същата тази сцена на 18-ти септември (петък) от 20:30 часа започва концертът на Рут Колева, който ще бъде безплатен за всички гости. На кръглата сцена бъдат и момчетата от алтърнатив/инди рок групата Bears And Hunters. 

Спортните събития в програмата на One Architecture Week 2015 са част и от Move Week: ежегодната седмица на движението и спорта, провеждана в цяла Европа с цел развитието на масовия спорт, популяризиране на различни форми на движение и окуражаване на обществото за мащабно участие във физически дейности.

Фестивалът ще предложи още редица събития и активности, включително филмова и парти програма, събития за най-малките, професионални работилници, отворена програма, в която всички са поканени да представят свой проект и мн. др.

Най-важното
Всички новини