Откриха плажния сезон на Марица (снимки)

OFFNews 03 август 2015 в 15:33 3960 1

Плажът на Марица.

На 2 август в Пловдив бе дадено на летния плажен сезон на брега на река Марица, който ще продължи до 30 септември.

Проектът цели да възстанови забравената традиция на крайречните бани 100 години след първите къпания в реката.

Плажът е дело на екипа и партньорите на Архитектурната седмица, той е временно съоръжение и ще съществува от днес до 30 септември. Амбицията на организаторите е тази инициатива да се повтаря всяко лято. Шезлонгите и чадърите в "Плажът на Марица" ще са безплатни, а басейните ще се ползват срещу едно питие от бара.

Гостите на реката ще могат да се възползват от бар, плаж с три басейна, а от септември и отворена сцена, на която ще се провеждат различни музикални събития, работилници, лекции, дебати, филмови прожекции и мн. др.

Плажът на Марица.

Плажът на Марица.

Проектът „Плажът на Марица” представлява намеса в градска среда, която цели да възстанови забравената пловдивска традиция на крайречните бани - първите пловдивски публични бани край Марица отварят врати още през 1882 г. В десетилетията след това няколко други плажа отварят врати на различни места край реката и те стават предпочитано място за прекарване на свободното време на пловдивчани. След 70-те интереса към тях значително намалява.

В днешно време почти никой не ходи на реката освен дузина рибари в крайградските части на Пловдив. Повече от 100 години по-късно екипът и партньорите на Архитектурната седмица възраждат тази пловдивска традиция. Плажът е временна конструкция, която ще съществува от 02 август до 30 септември. След края на фестивала ще бъде премахната, като амбицията на организаторите е тази инициатива да се повтаря през всяко следващо лято.

Плажът на Марица.

Плажът на Марица.

През 2015 г. темата на международния фестивал за архитектура - One Architecture Week 2015, който ще се проведе от 18 до 27 септември в Пловдив, е ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА. В нея се обръща специално внимание на Марица и вписването ѝ в културния и социален живот на гр. Пловдив. Преди и по време на фестивала ще се случат серия от намеси, лекции, дебати, изложби, концерти, детска програма, работилници, спортна програма, професионален форум и мн. др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови