Купуваме F-16. Сделката за изтребителите предрешена от Расмусен

Юлиан Христов 14 април 2014 в 19:09 20997 60

Снимка: Боян Георгиев

Изборът за купуване на нов тип изтребител за Българската армия е предрешен след посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Според източници на OFFNews в Министерството на отбраната очакванията са решението да бъде в полза на американските F-16. Предложението обаче трябва да бъде отправено към правителството, което от своя страна да даде зелена светлина на сделката. Напълно възможно е решението да бъде взето след консултации с държава от региона, с която да бъде направена съвместна покупка на самолети втора ръка без провеждането на състезателна процедура.

Подобно решение беше очаквано и не е изненада.

Още през февруари военният министър Ангел Найденов след среща с американския си колега Чък Хейгъл заяви, че страната ни се нуждае от нови изтребители. Тогава той даде да се разбере, че министерството трябва да избира дали да плаща за модернизацията на старите съветски МиГ-ове, или да купи нов тип боен самолет. Тъй като изявлението беше направено след среща с представител на американското правителство, още тогава се заговори за „възкръсване“ на идеята за купуване на F-16.

И президентът Росен Плевнелиев, и шефът на НАТО се обявиха за форсиране на модернизацията на българските военновъздушни сили, като опцията за съвместна покупка беше анонсирана след срещата на двамата на „Дондуков“ 2 миналата седмица. Въпросът с диверсификацията в отбранителните доставки е поставян от българския държавен глава вече няколко пъти. Самият той симпатизирал на идеята за купуването на американски изтребители, твърдят ангажирани с модернизационния проект.

Кризата в Украйна била достатъчен повод Расмусен да постави остро въпроса за подмяна на авиационния състав на българските ВВС както пред президента, така и пред премиера Пламен Орешарски и военния министър. Като основен довод за съвместна покупка на нов тип изтребител с друга държава е посочена икономическата изгода от подобен ход. Този вариант „изплувал“ в разговорите, след като станало ясно, че страната ни няма достатъчно ресурси, за да си позволи нови самолети.

За момента обаче не е ясно колко изтребителя и на каква цена ще бъдат купени. Заявените от Военното министерство възможности са за заделянето на близо 700 млн. лв. за нови самолети. За сравнение поддръжката на летателната годност и ремонтите на старите изтребителите МиГ-29 за удължаване на летателния им ресурс до 2029 г. ще излезе не по-малко от 500 млн. лв.

Решението за стартиране на процедурата за купуване на нови изтребители се очаква да бъде взето през септември, като при евентуална сделка първите самолети ще бъдат доставени в края на 2015 или началото на 2016 година.

Това означава, че основните „играчи“, които имат интерес от провеждането на конкурс - евроконсорциумът EADS (която от началото на годината се трансформира в Airbus Group) с изтребителите „Юрофайтър“, шведската компания „Сааб“ с „Грипен“ и американската корпорация „Lockheed“ с F-16, остават извън обсега на бъдещето решение, защото самолетите ще бъдат купени при директна междуправителствена сделка с някоя от 28-те страни членки на НАТО.

Сделката със самолетите беше отлагана няколко пъти от правителството на ГЕРБ с оправданието за тежко наследство от тройната коалиция и икономическата криза. В края на мандата тогавашният военен министър Аню Ангелов внесе предложение за купуване на нови самолети, но малко след това го изтегли с мотивите, че са необходими корекции. Той трябваше да получи мандат за преговори за купуване на самолети, като за целта бяха набелязани употребявани F-16 МЛУ от военно-въздушните сили на Португалия. След като до преговори и сделка не се стигна, вариантът с португалските машини бе реализиран в Румъния

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!