Ректорът на СУ: Държавата иска с една инвестиция да получи салам тип "народен" и еленска пастърма

Ивайло Анев 01 октомври 2014 в 15:11 3291 0

Основната логика на реформата, която служебното правителство иска да направи, е че вече парите няма да следват студента – парите ще следват качеството.

Това каза служебният министър на образованието Румяна Коларова след като участва в откриването на новата учебна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

"Това означава, че в тези университети, където има високо качествено образование, ще отиват парите", допълни Коларова.

„Когато мислим за качество на образованието, мислим за качество на наука. Когато търсим начин, по който ще финансираме образованието, не трябва да пропускаме финансирането на центрове за върхови постижения, центрове за компетентности, каквито съм напълно убедена, че ще се създадат във всички добри висши български училища”, обясни тя.

На церемонията присъства и служебният премиер Георги Близнашки.

"СУ изпитва известни финансови трудности, но се надява, че на днешното заседание на Министерския съвет ще подпомогнем академичната общност, стига останалите министри да споделят нашите съображения", обеща проф. Близнашки.

На заседанието си днес МС ще разгледа Стратегията за развитие на висшето образование. Част от проблемите на Софийския университет са свързани с това, че той се опитва да бъде университет в същинския смисъл на тази дума и развива всички научни направления, коментира премиерът Близнашки. Той отбеляза, че в някои области студентите са малко, а трябва да има достатъчно преподаватели и затова често се стига до финансови затруднения.

От своя страна ректорът на Софийския университет "Свети Климент Охридски” Проф. Иван Илчев се оплака, че Софийският университет стои на челно място във всички национални класации, но за съжаление не получава достатъчно финансиране от държавата.

"Държавата очевидно смята, че с една и съща инвестиция може да получи салам тип "народен" и еленска пастърма”, обяви Илчев. "Знанието побеждава невежата арогантна сила, която в последните години се пъчи на преден план у нас”, заяви ректорът на СУ.

Той бе категоричен, че за най-стария университет качеството не е достатъчно. 120 години СУ е един от стожерите на обществото ни, посочи той. Той призова студентите да помнят историята с думите -"Ако искаш да градиш, отричайки всичко сторено от тези преди теб, няма как градежът да е стабилен”.

Илчев се обърна и към онези, които като форма на протест смятат да не гласуват в неделя на предсрочния вот. Според него с този си акт те ще връчат властта в ръцете на онези, от които се отвращават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!