21-а Международна фотографска среща „Фотоваканция” от 5 до 13 септември

ОFFNews 16 юли 2015 в 16:22 3720 0

Снимка Горан Лиздек

От 5 до 13 септември в Приморско клуб (ММЦ), намиращ се в едноименния град, ще се проведе 21-вото издание на Международната фотографска среща „Фотоваканция” под надслов „Ново вдъхновение”.

Събитието се провежда от 1983 г. като свободен форум за творческа изява и обмен на идеи между фотографите в България. Всяка година през септември „Фотоваканция” събира над 500 участници – професионалисти и любители на фотографията на брега на Черно море. В рамките на 8 дни се провеждат различни събития като конкурси, лекции, семинари, презентации, дискусии, изложби, творчески работилници и други.

Желанието на организаторите е ежегодно „Фотоваканция” да разширява своята концепция като добавя нови събития в своята програма. Тази година темата на срещата е „Ново вдъхновение” и това издание ще бъде отбелязано като първото от нови 20 актуализирани издания. Два нови формата – „Фотоприказки” и „Tech day”, ще бъдат представени за първи път.

Програмата на „Фотоваканция” включва:

- Шест тематични творчески работилници, разделени в две направления: „В търсене на красотата” и „В търсене на смисъла”.

„В търсене на красотата” включва следните творчески работилници: „Магията на светлината” с ирландски фотограф Киъран Уайт на 06.09.2015 г. и отново на 07.09.2015 г., „Укроти морето” с пейзажния фотограф Красимир Матаров от 07.09.2015 г. до 09.09.2015 г. и „Портретна фотография” с фотографите Горан Лиздек и Нина Машич от Босна и Херцеговина от 8 до 10 септември.

„В търсене на смисъла” е формат, включващ в себе си три творчески работилници, чиято цел е да разширят хоризонтите и разбиранията за фотографията отвъд визуалните й качества. Информация за работилниците „В търсене на смисъла” ще бъде обявена допълнително;

Снимка: Красимир Матаров.

- На 11 септември ще се проведе първото издание на формата „Фотоприказки”. В рамките на един ден 10 автора ще представят 10 различни теми във вид на презентации с дължина между 15 и 25 минути;

- На 12 септември ще се проведе първото издание на „Tech day”. Формата е посветен изцяло на демонстрации и тестове на техника. Целта е да представи техническите иновации в областта на фотографията и видео заснемането.

Освен описаните по-горе събития, предстои да бъде обявена официално пълната програма на „Фотоваканция”.

Снимка: Красимир Матаров.

Целта на 21-то издание „Ново вдъхновение” на Международната фотографска среща „Фотоваканция” е да предложи подобрен и разширен вариант на вече познат форум за срещи, обмен на опит, идеи и вдъхновение, творчески предизвикателства и забавление на професионалисти и любители.

В дългосрочен план организаторите се надяват да популяризират „Фотоваканция” извън България и по този начин да дадат повече възможности за развитие и реализация на българската фотография.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!