17% от софиянци искат премахването на ПСА, 66% - само да се почисти

OFFNews 14 октомври 2014 в 19:45 14066 48

Снимка Wikimedia.

17% от живеещите в София искат Паметникът на Съветската армия (ПСА) да бъде изцяло премахнат, докато 66% са "за" той да си остане в сегашния си вид, но ако бъде почистен.

16% смятат, че той трябва да се преименува или промени по някакъв начин, 2% нямат мнение, сочи проучване на "Алфа рисърч".

Проучването е направено сред 400 респонденти в периода 27.08 - 05.09.2014 г. сред пълнолетното население на столицата по регион на местоживеене с квота въз основа на признаците възраст, пол и образование.

Отношението на хората към ПСА е малко по-различно от мнението им за неговото бъдеще - 51% имат изцяло положително мнение за него и смятат, че той почита една армия-герой, 30% са с противоречиви нагласи, по-скоро негативни, но според тях вече е късно нещо да се променя.

17% са твърдо против ПСА и го смятат за монумент на армия завоевателка, докато 2% нямат отношение.

От "Алфа рисърч" са разгледали и мнението на симпатизантите на различните партии. 68% от избирателите на БСП имат положителна оценка за Паметника на Съветската армия, докато подкрепящите го сред ГЕРБ и РБ са съответно по 49% и 14%. 65% от негласуващите също го одобряват, както и 45% от хората, гласували за други партии.


Графика: "Алфа рисърч".

37% от всички анкетирани са подкрепили идеята ПСА и мястото около него да стане мемориал на жертвите във Втората световна война.

22% от всички анкетирани и 18% от противниците на паметника искат той да стане мемориал на победата над фашизма през Втората световна, а други 20% от респондентите не искат абсолютно никаква промяна и никакво преименуване на ПСА и т.н.

Социологическата агенция е проучила вижданията за бъдещето и на критикувания паметник "1300 години България". 43% от хората искат той да се демонтира и там да остане само парк, 29% искат той да бъде заменен с друг паметник, 25% искат той да остане в този си вид, но да бъде почистен и укрепен, а 3% нямат мнение.


Графика: "Алфа рисърч".

33% от софиянците подкрепят връщането на паметника на I-и и VI-и пехотен полк, като се подчертава, че 42% от тях са на възраст над 60 години. Същата бройка - 33%, са категорично против един паметник да се заменя с друг, а 26% са "за" да се изгради друг паметник на мястото на сегашния, 9% са без отговор.

Мнението за цялостното пространство около НДК обаче е доста по-еднозначна - 50% от хората смятат, че то е лошо оформено и поддържано и се нуждае от цялостна промяна, 41% го харесват като цяло, но смятат, че е занемарено и има нужда от ремонт. 7% си го харесват и така, а 3% нямат мнение.

Друга актуална обществена тема в София е видът на "Витошка". 55% заявяват, че много харесват сегашния вид на булеварда, 38% го харесват в известна степен, а 5% изобщо не го одобряват.

72% от анкетираните искат на "Витошка" да бъде изграден паметник на Алеко Константинов, 24% са против на пешеходната зона да има паметник, докато 4% харесват идеята за статуя там, но не и на писателя.

От анкетираните общо 67% искат паметникът да изобразява само и единствено Алеко, а не да е скулптурна група на писателя и Бай Ганьо, както желаят 14% от анкетираните и каквато скулптура в момента е предвидена да бъде поставена. 8% искат статуята да е на Алеко, до когото не седи Бай Ганьо, а само негови характерни вещи, а 5% одобряват в образа на последния да се разпознават чертите на Георги Калоянчев.

Поставянето на паметник на цар Самуил е одобрено от 52% от столичаните, докато 33% искат да има подобен монумент, но на друго място. Само 14% не смятат, че сега е време да се издигат подобни неща изобщо.

47% от хората смятат, че състоянието на културно-историческото наследство в София се подобрява за сметка на 38%, които не мислят, че има промяна и 9,5%, които са на твърдото мнение, че нещата се влошават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!