10 дни "Аполония" в Созопол от днес

OFFNews 28 август 2015 в 06:51 5387 1

31-вото издание на "Аполония" стартира тази вечер в амфитеатъра в Созопол с музика от бг филми. На сцената ще са Стефан Вълдобрев и НЕобичайните заподозрени. Фестивалът ще продължи до 5 септември. 

Сред постановките, които ще видят гостите на Празниците на изкуствата, е новата постановка на Касиел Ноа Ашер "Театър, любов моя" от Валери Петров, с която Театър 199 отбелязва 50-годишнината си. Включен е и спектакълът на Диана Добрева "Къщата на гнева" по "Домът на Бернарда Алба" на Федерико Гарсия Лорка, който грабна "Аскеер 2015" за най-добро представление. Младежкият театър участва с постановката на Малин Кръстев "Семеен албум", за ролята си в която Герасим Георгиев-Геро беше отличен с "Аскеер" за водеща мъжка роля, а самата пиеса - с награда в категорията за съвременна българска драматургия.

Гвоздеят на програмата обаче е премиерата на "Лив Щайн" от грузинката Нино Хатишвили, копродукция на фондация "Аполония" и "Зад канала". Режисьор е Крис Шарков, участват Анастасия Лютова, Луиза Григорова, Весела Бабинова, Василена Атансова и Пенко Господинов. 

С моноспектаклите ще се представят Мариус Куркински в „Юбилей”, по А. П. Чехов, и Бойка Велкова в „Пътят към Афродита”. Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов ще играят в постановката „За теб" по текст на Яна Борисова.

Музикалният афиш на „Аполония” включва изпълнители от световна класа. Рециталът на Пламена Мангова, световната премиера на дуото Албена Данаилова & Пламена Мангова, концертът на клавирното трио Люси Джийл, Александър Сомов и Иван Янъков, авторският рецитал на Живко Петров са част от изненадите за любителите на класиката.

Христо Мутафчиев & Б.Т.Р, Балет Арабеск, Ансамбъл Тракия и още много други ще се представят на Амфитеатър „Аполония”.

Водеща тема в програмата на фестивала е отбелязването на стогодишнината на българското кино. Ще бъдат прожектирани премиерни филми, сред които „Отрова за мишки” на режисьора Константин Буров, „Събирач на трупове” на Димитър Димитров, „Омбре” на Захари Паунов, „Жената на моя живот” на Антони Дончев и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков