Щастливеца сам на "Витошка" под табела за Чикаго

Юлиана Ончева 24 юни 2015 в 11:30 9672 14

Паметникът на скулптора Борис Борисов

Алеко Константинов се изправя без героя си Бай Ганьо на столичния булевард "Витоша". Щастливеца, облегнат на улична лампа, под табели с посоки към Чикаго и Виена и с куфар до него, ще се появи в пешеходната зона между ул. "Хан Аспарух" и "Патриарх Евтимий".

Проектът на паметника-победител е на скулптора Борис Борисов и арх. Пламен Цанев, научи OFFNews. Официално журито на конкурса, в който участваха още 3 екипа, ще обяви резултатите до дни. 

Конкурсът за скулптура на писателя бе обявен за втори път, крайният срок за подаване на предложенията бе до 8 май. Победителят в първата надпревара, в която бе задължително Алеко Константинов да е заедно с Бай Ганьо, бе проф. Георги Чапкънов, който участва и сега. Скулптурата му представяше автор и герой, седнали на маса с два свободни стола, на които минувачите да могат да сядат, също като до Славейкови на едноименния площад. В новото предложение на Чапа Бай Ганьо е освободил стола си за столичани и гости на София. 

Още един седнал Алеко Константинов - на скулптора Неделчо Костадинов, се състезава в конкурса, втората права фигура на писателя е на Гълъбин Христов и екип, а Щастливеца е бръкнал небрежно в джоба си.

Фигурата на писателя трябва да е от бронз, паметникът ще струва до 60 000 лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!