Гръцки писател е лауреат на „Балканика 2015”

OFFNews 04 октомври 2015 в 21:33 3933 0

Награда «Балканика» за 2015 г.

Снимка Емил Георгиев

Председателят на фондация «Балканика» Николай Стоянов (вдясно) поздравява тазгодишния лауреат Христос Христопулос. Зад тях е шефът на журито Ендрю Вехтел

Гръцкият писател Христос Христопулос е носител на литературната награда „Балканика” за 2015 година. Това съобщи в тази вечер в НДК председателят на международното жури Ендрю Вехтел (САЩ).

Седем са били кандидатите за отличието. В неделя предиобяд като „финалисти” освен Христопулос са се откроили Филип Давид (Сърбия) и българката Светла Георгиева. Но по регламент може да има само един победител.

Гръцкият творец получи престижната статуетка на Пегас (творба на Ставри Калинов) за своя роман «Лампа между зъбите». В него чрез емоционален разказ за миналото и настоящето на Атина са художествено изследвани проблемите на днешна Гърция.

Досега трима български писатели са удостоявани с награда "Балканика" - Антон Дончев, Димитър Шумналиев и Здравка Евтимова, която е редовен автор на OFFNews.

Тържеството в НДК беше посветено и на 20-годишнината на международната фондация «Балканика», свързала творци от района в един твърде труден период от неговата история.

«Балканите вече не са барутен погреб, а територия на духа», подчерта българският писател Николай Стоянов, който е съосновател и председател на фондацията, извоювала вече значителен международен авторитет.

Видеопослание по случай юбилея на «Балканика» отправи Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!