Българският "Урок" е сред номинираните за наградата "Lux"

ОFFNews 07 юли 2015 в 18:53 3189 0

Снимка СФФ

Кристина Грозева и Петър Вълчанов с Голямата награда от СФФ.

По време на кинофестивала в Карлови Вари беше обявена официалната селекция от 10 заглавия, между които и набралия световна популярност филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов - "Урок", които ще се борят за престижната награда.

Журито проведе срещи между края на март и началото на юни, за да обсъди и избере десетте най-добри филма, които ще спорят за наградата.

Надежда е гимназиална учителка по английски език в градче близо до София. Стъписана от това, че неин ученик е извършил кражба, тя е решена да открие престъпника и да го накаже. Тази случка по време на работа рефлектира и в личния й живот. Тя е уведомена, че банката ще й отнеме къщата и ще я пусне на търг заради просрочени плащания по ипотеката. Решена да „изплува“ и да запази дома си, Надежда е готова на всичко, за да намери нужните пари, преди да е станало прекалено късно. Личният и професионалният й живот си противоречат, защото тя пренебрегва всички морални уроци, на които учи децата.

В ролите можем да видим Маргита Гошева, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Иван Савов, Андреа Тодорова, Иванка Братоева.

Част от награди и номинациите на творбата включват: Златна роза ’14 – Специалната награда на град Варна, Наградата на гилдия „Критика” към СБФД, Наградата на акредитираните журналисти Сан Себастиан ’14 – Награда за най-добър нов режисьор Гьотеборг ’15 – Международна награда за дебют „Ингмар Бергман” Солун ’14 – Най-добър сценарий и „Бронзов Александър” Токио ’14 – Специалната награда на журито; номинация за Голямата награда „Токио” Варшава ’14 – Наградата в програма „1-2 Competition” (поделена с шведския Hur man stoppar ett bröllop) Анже ’15 – Най-добра актриса (Маргита Гошева) МФФ „Орхидея” (Еквадор) ’14 – Най-добър филм „Молодист”, Киев ’14 – Наградата на ФИПРЕССИ, награди на филмовия фестивал в Клуж-Напока - TIFF 2015 - за режисура и за най-добро актьорско присъствие на Маргита Гошева.

Кристина Грозева завършва СУ „Св. Климент Охридски” и работи като журналист в различни български телевизии. Завършва кино- и ТВ режисура в класа на проф. Георги Дюлгеров в НАТФИЗ. Късометражните й филми печелят различни награди на международни фестивали. Носител е на наградата „Джеймисън” за най-добър български късометражен филм за Семейна терапия от София Филм Фест '08

Петър Вълчанов е завършил Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив, а след това кино- и ТВ режисура в класа на акад. Людмил Стайков в НАТФИЗ през 2008 г. Филмите му печелят различни награди на международни фестивали. Носител е на наградата „Джеймисън” за най-добър български късометражен филм за Семейна терапия от София Филм Фест '08.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови