Българският "Урок" разграби наградите на София Филм Фест 2015

Калоян Константинов 15 март 2015 в 07:30 8966 0

Кадър от
Кадър от "Урок".

Българският филм "Урок" триуфмира на наградите на София Филм Фест, които бяха раздадени в Зала 1 на НДК в събота вечерта, на 14 март, грабвайки 4 приза, сред които Голямата награда на фестивала.

Режисьори на творбата са Кристина Грозева и Петър Вълчанов, а голямото признание дойде от международното жури в състав режисьорът Стефан Командарев, като председател, продуцентът от Турция Зейнеп Атакан, грузинскитя режисьор Леван Когуашвили, програмният директор на фестивала Илда Сантяго от Бразилия.

За почетен член на журито беше обявен режисьорът Олег Сенцов, който в момента се намира в затвор в Русия заради позицията си против анексирането на Крим от Русия.

"Урок" също така получи Наградата на публиката, отличието на ФИПРЕССИ и Наградата за най-добър български игрален филм.

„По необясними причини" донесе на унгареца Габор Рейз приза за най-добър режисьор, а почетен диплом беше връчен на Андрес Кларион Ранхел от Мексико за филма му „Илда".

"Млади сме, силни сме" на германския режисьор Бурхан Курбани получи специалната награда на журито.

За най-добър роден късометражен филм бе определен "Гинка" на Антония Милчева, който получи наградата на Jameson. Съпродукцията на Дания, Финландия, Индонезия, Норвегия и Великобритания - „Образът на мълчанието", на Джошуа Опенхаймър взе Наградата „Милениум" за най-добър документален филм.

„Следвай гласа ми" на турския режисьор Хюсеин Карабей спечели Наградата "Домейн Бойар" за най-добър балкански филм.

Гилдията на българските кинокритици определи съпродукцията на Румъния, България и Унгария - "Защо аз?", на Тудор Джурджу като най-добър балкански филм.

Младежкото жури отсъди своята награда да получи иранският „Без граници" на Амирхосеин Асгари.

Почетни дипломи за български, балкански, документален и късометражен филм получиха както следва: „Събирач на трупове" с режисьор Димитър Димитров, „Аферим!" на Раду Жуде, „Остров на разбитите души" на хърватина Тиха К. Гудач. и „Врагове" на Христо Симеонов.

Вечерта на наградите имаше още един акцент, а именно връчването на Наградата на София за цялостен приност към световното кино на председателката на журито в Балканския конкурс на СФФ 2015 - грузинската режисьорка Нана Джорджадзе.

В рамките на тазгодишния фестивал същото отличие получиха и актьорите Иван Иванов и Франко Неро. Починалият миналата година германски продуцент Карл Баумгартнер получи посмъртно почетната награда, която бе приета от неговата дъщеря.   

София Мийтингс, който тази година имаше своето 12-о издание, също връчи своите награди.

Награда от Hungarian Filmlab за Най-добър проект в програмата "Проекти за втори филм" – 10 000 евро в услуги за пост-продукция получава "The Ladder" (Великобритания), представен от режисьора Али Джейбърансари и продуцентите Дучио Киарини и Бабак Джалали.

Focusfox Studio (Унгария) награда за Най-добър проект в програмата "Плюс минус един" – 10 000 евро в услуги за пост-продукция във Focusfox Studio получава "Neighbours" (Грузия), представен от режисьора Григол Абашидзе и продуцентите Лаша Калваши и Тинатин Каиришивили.

Награда от Synchro Film, Video & Audio (Виена) – Специална награда: 5 000 евро в услуги за пост-продукция (услугите от наградата трябва да бъдат използвани в период от четири години) получава проекта "Misty Illumination" (Турция), представен от режисьора Хюсейн Карабей и продуцента Су Балоглу.

Награда за млад продуцент от Yapimlab (Турция) – 5 000 евро за едноседмични консултации за филмовия проект в Истанбул и възможност за представяне пред турски продуценти получава проекта "Pig"(България), представен от режисьора и продуцента Драгомир Шолев, продуцента Елена Мошолова и съсценариста Мартин Илиев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови