Резултатите в митниците са по-лоши, отколкото при ГЕРБ, изтеклите пари ще влязат в изборите

Интервю с председателя на легия "Антимафия" Григор Здравков

Владимир Йончев 11 август 2014 в 10:52 16533 15

Григор Здравков е председател на Българска легия "Антимафия", която от години следи и сигнализира институциите за порочните практики в митниците. Разговаряме с него за равносметката в Агенция "Митници" за управлениерто на кабинета на Пламен Орешарски.

Едно от нещата, заради които се заговори за нуждата за актуализация на бюджета, беше неочаквано слабото изпълнение на приходите от митниците. Защо се стигна дотам и какво може да се направи?

Неизпълнението към края на годината в Агенция "Митници" в частта ДДС ще бъде около 850 млн. лв. На мен много ми харесва обяснението на специалиста-премиер Орешарски, че последните 5 години само веднъж е изпълняван плана на митниците, което ми дава ясен знак по какъв начин се прави бюджет. По тази логика изобщо не трябва да имаме приходна част в бюджета, а само разходна част.

Защо се получи така? Защото въпреки обещанията на правителството и на всички финансисти-експерти, продължава да се краде чрез митниците. Факт е, че резултатите, които това правителство постигна, са по-слаби от резултатите при ГЕРБ. Контрабандата е нараснала, въпреки обещанията.

През годината, докато управляваше това правителство, сменяха началника на Агенция "Митници" и заместниците му. Държавата е успяла да хване малко над 4 камиона цигари, но това е заедно с МВР, при обем на контрабандата, примерно между 800 и 1000 камиона само за вътрешния пазар. В това число не влиза транзита за държавите от ЕС.

Тоест едни 850 млн. лв. ей така са изтекли в контрабанда?

Не само, че са изтекли, а половината или две трети от тях се връщат и влизат в черната икономика. Заради тия 850 млн. трябва да се прави актуализация на бюджета, да се емитира дълг и гражданите после ще трябва да връща около 1,2 милиарда с лихвите. Т.е. това ръководство на Агенция "Митници", под контрола на Орешарски и Чобанов, за 6 месеца е задължило българския народ с милиард и двеста милиона, защото не може да се справи с поставените задачи или не иска, което за нас е все едно.

А как се случи така, че изтекоха тия 850 млн.? По-обичайните схеми ли или някакви нови схеми се въведоха?

Схемите при социалистическата партия са малко по-различни от тези при ГЕРБ. Аз мога да кажа конкретни числа за подкупи, които сме получили като информация. На част от тях, в разговорите са присъствали и наши сътрудници. Проблемът е, че когато МВР тръгна да прави разработки след 2 седмици информацията, към човека на средно ниво в "Позитано" изтече и не можеше да бъде арестуван.

Най-малкият подкуп, който са искали представители от съответната партия е 4500 лв., за да ти направят предложение от местната организация за шеф на митническо бюро, митнически пункт. След това се дава два пъти по толкова, за да те пробутат примерно на градски съвет. По времето на Кирил Желев, т.е още когато течаха пазарлъците за Кирил Желев, последно за гранична митница се даваха от 200 000 хил. евро и до 7 млн. евро. за ръководен пост в Агенция "Митници". Тук трябва трябва да се прави разлика между партия и отделени хора. Партията пари не събира, събират отделните партийни функционери на средно ниво. Къде ги носят е друг въпрос.

След това схемата се измени, след като от края на годината вече парите се събират от фирма, която се занимава с митническо посредничество. Много пъти сме говорили за нея, ръководител е бивш служител на високо ниво в Агенция "Митници". Това назначение е направено с прякото знание на Сергей Станишев, по предложение на Пламен Орешарски.
Явно парите не са достигали до най-високо ниво в "Позитано", а до средния апарат или по-скоро до средния апарат  плюс това, което е в полицията.

Т.е. БСП е трябвало да държи митниците, но общо взето не ги е хванала, а нейни функционери на средно ниво са ги обсебили, така ли?

На този въпрос трябва да отговори Станишев. Ние сме го информирали няколко пъти, отговор не получихме. Факт е, че големият професионалист Чобанов и Орешарски се провалиха в митниците. Това да не можеш да намериш 12 месеца заместник началник, който отговаря за контрабандата, а първия да го сложиш такъв с отнет допуск...   

Първо назначение - чисто партиен функционер Кирил Желев, който е виждал митници, само като е пътувал със самолет. Второ назначение - човек, който освен, че има CV колко много е работил в митницата на различните етажи, няма умения за толкова висока административна позиция.

Кого визирате?

Павел Тонев. Само да ви напомня, че Павел Тонев е дългогодишен началник на митница или РМД Пловдив по времето на Тройната Коалиция.

А тогава не бяха ли ставали някакви неща с цар Киро?

Точно така. Само да напомня, че митница „Свиленград“ тогава беше придобила много култова известност с пилешки бутчета и всякакви контрабандни схеми. Но явно за този човек е било преценено, че трябва да бъде повишен. 

След това много ме радва  оправданието на Чобанов, при което твърди, че този човек понеже е бил от четири години извън системата, а тя системата се е променила и затова не се е справил. Това обяснение е, меко казано, смешно.

Тук възниква следният въпрос - ако президентът твърди и настоява за актуализация, поради това, че не са събрани приходите, ми е много интересно, докога сегашният финансов министър ще търпи ръководството на Агенция "Митници".

Защото актуализация на бюджета се прави при положение, че не могат да се съберат приходите.

Ако някой ви каже, че ще има някога граждански контрол или нещо като гражданска квота в митниците не му вярвайте, там става въпрос единствено и само за пари. Така че, никой не би допуснал външен човек, който не е в определени или партийни, или олигархични кръгове, или част от корупционните схеми на митниците, да заеме когато и да е, какъвто и да е пост. 

И друго - наблюдавайте за тези три месеца, когато ще е служебното правителство, колко акции ще има направени на тема международен наркотрафик и контрабанда от новия финансов министър и новия вътрешен министър. 

Ще има или няма да има?

Колко ще има. Аз твърдя, че няма да има. Защото това са последните месеци, в които се акумулират пари за избори. Просто никой не очакваше, че изборите ще бъдат толкова скоро.

Забележете, че нито една политическа партия, било то малка или голяма, не коментира професионално митниците. Всеки коментира единствено отчета на министерството на финансите. Това говори, че нито БСП, нито ГЕРБ, нито която и да е парламентарно представена партия, има  професионален ресурс да прави анализи на митниците и да казва, ето тук е проблема или това е голямото зло, или зад този контрабанден канал седи ето този политик или ето този бизнесмен. Това за последните 13 месеца никога не се е случило.

Ясно е, че държавният бюджет загуби от тия 850 млн., ако не са и повече, но кой спечели? Кой е от другата страна, която обира печалбите?

Човекът, който контролира черните потоци от митницата към съответната партийна централа е бивш високопоставен кадър от Агенция "Митници". От много време го наричат Асен Дебелия. Но не го бъркайте с пиара от министерски съвет. Просто съвпадение на имена.  Аз казвам, че Станишев и Орешарски носят отговорност, защото те са си го назначили този.

Кои са фирмите, компаниите, които са укривали акцизи в периода на Орешарски или поне, в кои браншове са?

Ще ви напомня, че дори и социалистът Кадиев узря вече и твърди, че контрабандата при горива е 30%. Според нас тука е познал, след две години мислене е познал.

Делът на контрабандните цигари според някои е 10%, според други е 30%, а според нас е над 40%, Просто нищо не се е променило - по-ниски приходи и по-малко хванати цигари, горива и алкохол по време на „експертния” кабинет, който е изцяло съставен от финансисти, които би трябвало да разбират.

Вие поне от 2 години, а може би са и повече давате данни за обема обмитени цигари..

През 2008 г. са били 22 млрд. къса, през 2007 са били 19,8,  през 2009 са 17,9.
Тази година ще бъдат обмитени около 11 млрд., малко над 11 млрд. къса цигари.

Или българите са намалили пушенето или контрабандата се е увеличила двойно?

Да кажем, че контрабандата в момента е в размерите на 45%, от това, което се обмитява.

Т.е. половината се обмитява, половината не се обмитява?

Грубо казано е така, да

А кой печели? Предполагам, че може да се сметне 10-тина млрд. къса колко е?

Аз веднага цитирам следната фраза на Орешарски по времето на предизборната кампания „Ние ще съберем милиард и половина от контрабандни цигари“. Те не само, че не вкараха този милиард и половина в бюджета, ами в момента са обмитили по-малко цигари в сравнение с миналата година, когато беше дъното на правителството на ГЕРБ, точно по време и на стачките и на оставката.

А с алкохола какво е положението?

Алкохолът е 50% контрабанда. Най-лесно се смята като се погледнат цените на питиетата на услугата Ол инклузив. Значи калкулирания алкохол излиза по-евтино, отколкото ако заплатиш само акциза.

Тези приходи от този спестен акциз къде отиват, в кои среди?

В производителите на алкохолни продукти, тъй като алкохол, който е в промишлени количества по Черноморието няма как да се направи в селски казан и обикновено това се прави във фабрики, в които се произвежда и легален алкохол. 
Нали, заслуга на това правителство в кавички, е че промени наредба номер 3, за измервателните уреди на производителите на акцизни стоки, като им намали броя на точките и затова веднага спадна и официално произведеният алкохол. 

А какво е положението с другите големи пера? Предполагам, че те са  бялата и черна техника?

Не, не са те. Кои са най-големите пера, най-добре знаят българските селскостопански производители, които всяка година правят стачка и ви обясняват как ни заливат стоки, селскостопанска продукция от Турция, Македония, дори от ЕС. Сега данъчните се опитаха да направят нещо като фискален контрол, който няма да тръгне.

Другия голям проблем е транзитите на наркотици към Европа. Най-голямото количество, което е залавяло това правителство преди 3-4 седмици, 100 килограма хероин и в същото време изпуснаха 80.

Винаги си остава проблем с точенето на ДДС през така наречените каруселни сделки през ЕС. 

Фалшивите марки, абсолютно всички фалшиви марки, които пътуват за от Турция и Украйна, минават през България. Така, че както се казва всичко е наред, ние си крадем нормално. 

Ако предположим, че служебното правителство има много добро желание да се справи с тоя проблем и да увеличи приходите от митниците, какво следва да направи?

Аз Ви казах - никога няма да видите човек, който е външен за системата (под системата имам предвид системата, която осигурява бакшишите) на ниво началник на Агенция "Митници" или заместник началник. Няма служебно правителство, няма редовно правителство.

Толкова ли е безнадеждно положението, значи нищо не може да се направи?

Мерките са много елементарни. Първо махаш шефа на Агенция "Митници", след това махаш тримата му заместници, след това махаш шефовете на митници. Шефовете на митници бяха избрани с много смешен конкурс, обявен по време на Коледа. Встъпиха в длъжност началото на февруари. За 6 месеца не са успели да се справят с нито един проблем, значи не стават. След това сядаш с министъра на вътрешните работи, правите набързо оперативка. Вижда се митниците какво са работили като разработки, тъй като митниците имат, да не забравяме, и полицейски функции. Вижда се дали са работили, дали въобще не са работили. Тръгва се към реализация и показваш на обществото, че за два месеца можеш да минимизираш загубите в бюджета и можеш да попречиш, поне малко, мръсни пари да се излеят на тия избори.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!