Кунева: Скрита коалиция след вота ще е опасна за България

Георги Савчев 02 октомври 2014 в 12:01 4096 1

Да се търси стабилност извън политическите програми, извън програмата за управление на страната и извън откритото влизане в диалог пред всички е пагубно за България. Аз имам едно предупреждение. По-лошо от безпринципната коалиция е скритата коалиция, заяви в интервю за OFFNews.bg водачът на листата на Реформаторския блок за 25 МИР-София Меглена Кунева.

Евгений Дайнов, а и не само той, твърди, че кампанията е тиха, защото властта вече е договорена. Беше ли тиха кампанията за Реформаторския блок?

Когато си вътре в изборната ситуация, както ние от Реформаторския блок сме, е трудно да се погледне отстрани. Струва ми се, обаче, че са по-малко дебатите, че лидерите не се срещат един с друг публично и затова няма сравнения и състезания пред очите на всички. Последният такъв голям истински дебат беше по времето на президентската кампания - публичен, открит и настойчив от страна на журналистите. Това е единственият начин наистина да се сравнят позициите. Не се случва в момента, ние сме изказваме един след друг и това не е истинско състезание. Поне не такова, каквото се прави по целия демократичен свят.

Колкото до това дали е вяла кампанията - мисля, че този път по-малко се срещат лични нападки, лични обиди, което може би е добре. Ако има такова успокояване на тона, може би това ще доведе до малко по-здрава атмосфера оттук нататък и разговор по същество.

Смятате ли, че властта вече е договорена?

Зависи какво влагате под думата „договорена“. Аз смятам, че всички политически партии имат програми. Ако тези програми са първото нещо, което се предлага открито на обществеността и всеки може да сравни къде са пресечните точки, нека това да бъде наистина нещо, което да е сложено на масата и върху което може да се договаря. Но иначе уговорки в гръб, така да се каже, уговорки просто за властта, силно се надявам да няма. В последните години станахме свидетели на скрита коалиция, за „златен пръст", на безпринципна коалиция само за разпределяне на постове и влияние – мисля, че обществото ни е достигнало предела си на търпимост към подобни практики.

Миналата седмица пред „Ройтерс“ Борисов обяви, че разчита много на БСП. Как да си обясним този флирт на ГЕРБ с БСП в края на предизборната кампания?

Ако ГЕРБ решава по този начин да даде заявка за стабилност, той ще разочарова много от своите избиратели. За мен е трудно да видя общи пресечни точки от това, което чувам от програмите им – за данъците, енергетиката, външната политика. На БСП това би нанесло поредния удар, защото те всъщност и при предишния мандат не излъчиха свой министър-председател, а дори направиха завой надясно с г-н Пламен Орешарски. Ако те решат последователно да дават сигнал, че няма да могат да направят политика, свързана със социалистическата им идея, то това означава, че няма нужда от такава партия.

Аз имам едно предупреждение. По-лошо дори от безпринципната коалиция е скритата коалиция. Да се търси стабилност извън политическите програми, извън програмата за управление на страната и извън откритото влизане в диалог пред всички е пагубно за България.

Кои са темите, по които трябва да се търси и диалог и съгласие между политическите сили?

Аз мога да ви кажа кои са тези теми за Реформаторския блок. Те са дългосрочни теми, теми, които изискват съгласие и следване на приетото разбирателство година след година. Защото най-лошото е да тръгнем по един път и след това да го спрем, нали така? Ние посочваме като абсолютно условие за това да има каквато и да е държавност и икономика в България – реформата в съдебната система. Очевидно е, че там има системни дефицити и е необходима категорична промяна. При здравеопазването – трябва да се види съгласни ли сме веднага да започнем работа по разбиване на монопола на здравната каса? Съгласни ли сме да има електронна здравна карта? При образованието – какви средства ще се отделят, как ще го направим адекватно на технологиите и икономиката на 21 век? Трябва да се намерят пресечни точки и за икономиката – такива, които ще дадат на хората възможност да изкарат парите си, да изкарат бизнеса си на чисто и на стабилна основа. От Реформаторския блок смятаме, че трябва административна реформа и чисти обществени поръчки,както и да се въведе най-сетне истинско електронно управление. Приключи ли партийния натиск върху администрацията и бизнеса, това ще отпуши икономиката.

А ще постигнете съгласие за бюджета?

С останалите колеги от Реформаторския блок бяхме на среща с министъра на финансите г-н Порожанов, по негова покана, за да чуем какво смята за актуализацията на бюджета. Аз казах ясно на тази среща, че за мен преценката за актуализация трябва да върви ръка за ръка с реформите, които се правят. Като под реформи аз нямам предвид просто стягане на колана, а умно управление. Както актуализацията, така и бюджет 2015 ще са сред най-големите предизвикателства на новото Народно събрание, веднага след съставянето му. Отсега трябва да кажем ясно, че не може бюджетът за догодина да повтори грешката на този – раздути разходи и надценени приходи. В последните шест години се образуват огромни дефицити в нереформираните системи, които ползват публични средства – влизаме в спирала от дългове и в един момент финансово няма да издържим. Трябва да се управлява по-умно.

Към кои партии отправяте поканата си за сключване на споразумение по тези приоритети?

Не аз отправям поканата. Ние сме реалисти и макар и да искаме, осъзнаваме, че няма да сме първата политическа сила. За мен като лидер на една от партиите в Реформаторския блок е важно да кажа какво мисли блокът, кои са нещата, които трябва да се променят в България. Важно е и да се каже, че каквото и съгласие да се постигне, то трябва да бъде ясно разписано и явно, за да може да се вижда от обществото изпълнява ли се.

01.10.2014

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!