ГАРБ: Който има добър резултат ни харесва, който не – търси алтернативен ТВ рейтинг

Конкуренти ми предложиха „консултантски договор“, аз го отхвърлих, казва съсобственикът на ГАРБ Веселин Шаулов

OFFNews 25 май 2015 в 11:50 6446 0

- Г-н Шаулов, определят рейтингите на телевизиите като валутата на рекламния пазар – откъде идват разминаванията в цифрите на ГАРБ и колегите ви от Нилсен (Медиарисърч)?

Не мога да коментирам разминаванията между нашите данни и данните, предоставяни от чешката фирма, тъй като не познавам техния панел, нито методологията им. Това, което мога да кажа, е, че нашият панел, продуциращ данните ни, както и цялостният процес и методологията, които използваме, съвсем неотдавна бяха одитирани от независимия френски научен институт CESP, институцията задаваща стандартите, по които оперира този бизнес в целия свят, и в презентацията на резултатите си от одита пред индустрията одиторите определиха панела ни като един от най-добрите, които са виждали в последните десет години. Иска ми се да отбележа и че одитът беше независим, т.е. поръчан и заплатен от индустрията, а не от нас. Оценката на CESP, както и високите стандарти към които се придържаме от години, са гаранция за коректността на предоставяните от нас данни. В този ред на мисли смятам, че всякакви разлики в данните би следвало да бъдат коментирани и обяснявани от другата фирма, която не е преминавала независим цялостен одит.

- ГАРБ с колко пийпълметрични устройства разполага?

Към момента разполагаме с около 1400 устройства, разположени в 1045 домакинства.

- Как се разпределят те по региони?

Домакинствата се разпределят съгласно национално-представително проучване, извършвано ежегодно от независима социологическа агенция под ръководството на Живко Георгиев . След съгласуване на разпределението по региони на домакинствата с индустрията, извадката се адаптира към резултатите от последното изследване.

- Кой всъщност проверява дали коректно се мерят тв рейтингите – одит на системата на работа?

През последните години текущата работа на ГАРБ се регулираше от Техническата Комисия към Потребителския Комитет. Също така в предходните години Потребителският Комитет на няколко пъти одитира дейността ни с помощта на избрани от тях одитори, като разбира се най-цялостният сред тях беше споменатия одит, извършен от CESP, изследващ цялостно всички аспекти от дейността, включително методологията и одита на терен. В този ред на мисли отново ще спомена, че ние сме единствената фирма, функционираща на пазара, преминала цялостен одит на дейността от международно утвърден независим одитор.

- Доволни ли са вашите клиенти от цифрите, които им предоставяте, например бТВ или ТВ7?

Цифрите, които предоставяме, са реално измерени стойности, отразяващи обективната реалност, както например една калибрирана везна измерва тегло. Дали клиентите са доволни е като да попитаме дали някои е доволен от килограмите си – ако например е надебелял, може и да не е доволен, но това няма общо с везната, а с лошото хранене. Предполагам и тези от клиентите ни, които са планирали добре дейността си, са доволни от резултатите, които измерваме, а тези, които не са планирали добре, търсят или да подобрят дейността си, или алтернативен доставчик, за да покаже по-добри резултати.

- Имало ли е опити за натиск към вас, за да променяте данните?

През септември 2014 г. в разговор тогавашният изпълнителен директор на ГАРБ Аудиенс Рисърч България ме уведоми, че на среща между него и представители на Медиарисърч от Чехия са му предложили голяма сума под формата на компенсация по т.нар. "консултантски договор", по силата на който следвало, след като подаде оставка от позицията си, да лобира пред ключови за ГАРБ клиенти да сменят доставчика си на данни, както и да опита по различни начини да прекрати дейността на дружеството. Към момента на разговора ни той твърдеше, че не възнамерява да приеме, така че само бих могъл да спекулирам дали оставката му има нещо общо с това предложение, а само бъдещето би показало дали подобна договорка е била постигната, накрая. При всички случаи, почти по същото време, подобно предложение под формата на „консултантски договор“ беше отправено и към мен, но аз, разбира се, го отхвърлих. Като цяло обаче наличието на заеми, теглени от изпълнителния директор без необходимото разрешение на УС, информацията за предложеният му „консултантски договор“ в полза на преките конкуренти, и последваща му потайна оставка, директно вписана в търговския регистър без знанието на управителните органи на фирмата, определено са повод за тревога.

- БНТ обяви конкурс за агенция, ще участвате ли в него?
Когато го обяви отново, да, разбира се.

- Нека изясним собствеността на ГАРБ и финансирането й – заем от „Интегрирани пътни системи“, дългове, люксембургската компания LIC33?

Бих могъл да коментирам единствено собствеността на ГАРБ Аудиенс Межърмент България АД, където собствеността е разпределена между изпълнителния директор Ива Гамари и мен, по този начин е напълно прозрачна и открита пред пазара. Относно заемите, споменати от Вас, и отнасящи се към старото дружество, не бих могъл да ги коментирам, тъй като въпреки, че уставът там изискваше заеми да се взимат само с решение на УС, такива решения не са взимани. Ако се докаже съществуването на такива задължения, то те ще са взимани в противоречие с устава и интересите на фирмата. Относно собствеността на старото дружество и твърденията за прехвърляне към LIC33 пък съвсем не мога да коментирам, тъй като никога не съм бил акционер в тази фирма и нямам представа какви договорки и т.н. е имало между акционерите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!