1,5 млрд. лева от дефицита в НЕК е заради АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“

Необходимо е плавното увеличение на цената на тока

OFFNews 26 септември 2014 в 17:36 8496 11

Васил Щонов

Около 1,5 млрд. лева от дефицита в НЕК, който е общо около 3 млрд. лева, са заради проекти като АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“, а останалите са заради дисбаланс. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Увеличението на цената на тока с 10% е необходимо за стабилизирането на пазара. Наясно сме, че покупателната способност на българина не е голяма, но без увеличение на цената на тока, ще има сътресения в икономиката, посочи Щонов.

По думите му е необходимо и допълнително плавно увеличение на цената на тока, което обаче няма да стане в рамките на следващите месеци.

Когато миналата година се намаляваха цените на тока, се е знаело, че това ще доведе до дефицит. Срокът за увеличаването на цената на електроенергията зависи от политическата воля на управляващите, каза Щонов.

Двете американски централи ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3 са сключили с държавата 15-годишни договори за изкупуването на цялата електроенергия, произведена от тях, като договорите изтичат през 2026 г. Те имат срок на живот 50 години и спокойно може договорите с тях да се разсрочат във времето. Така финансовата тежест в близките години ще намалее, коментира Щонов.

По думите му в министерството са подготвили редица мерки, които ако се приложат, могат да намалят дефицита на НЕК.

Не очаквам дупката в НЕК да бъде запълнена през следващите 12 месеца, но във времето тя може постепенно да намалява и да достигне ниво, в което компанията да спре да трупа дефицит. Реалистично, ще са необходими между 3 и 5 години, като това зависи и от политическата воля, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!