Таван на лихвите по кредитите, погасяваме предсрочно без наказателна такса

Нели Чолашка 09 април 2014 в 10:49 9385 7

Таван върху лихвите на кредитите ще има, но за отпуснатите след август тази година.

Промените в Закона за потребителските кредити, с които беше въведен таван на лихвата върху всички кредити - бързи и дългосрочни, няма да важат и със задна дата.

Това решиха днес депутатите при окончателното приемане на закона на второ четене.

Независимият депутат Румен Йончев, който се вля в редиците на "България без цензура" на Николай Бареков, имаше предложение законът да важи и за договори, сключени преди влизането му в сила и всички договори да се актуализират съгласно приетите нови разпоредби.

То обаче беше отхвърлено. По предложение на Янаки Стоилов беше решено, че със задна дата ще действа само разпоредбата, според която не се дължат такси и неустойки при предсрочно погасяване на заеми (важи след изтичане на една година от сключването на договора).

Стоилов поясни, че формулировката ще позволи на хората, които желаят да погасят вече изтеглен ипотечен кредит предсрочно, да поискат банката да преизчисли средствата, съобразно новите условия.

Вероятно банките няма да получат толкова големи печалби, колкото са планирали от такси неустойки и обезщетения, но това ще позволи на кредитополучателите да погасят заема си или да го рефинансират по новите условия, коментира Стоилов.

С приетите преди две седмици текстове от закона беше въведен таван върху лихвата на потребителските заеми, като в тях вече се включват и тези до 400 лева, известни като бързи кредити.

Таванът за лихвата ще е около 50% или пет пъти законната лихва, която в момента е 10.04%.

Промените в Закона за потребителските кредити бяха внесени от Йордан Цонев от ДПС, но предложението за тавана беше на Георги Кадиев и още двама депутати от левицата.

Фирми, които предлагат бързи кредити, както и банките веднага скочиха срещу ограничението и предупредиха, че ще е много по-трудно в бъдеще да се вземе бърз кредит. Някои икономисти се застъпиха за тях.

За тавана на лихвата върху кредитите - или си с хората, или с лихварите, отговори им Кадиев.

Пуснат беше слух, че Цонев ще предложи прегласуване на текста за тавана, тъй като работата по приемането на целия закон на второ четене не е приключила, но той ги отрече.

Депутатите решиха, че законът ще влезе в сила 3 месеца след обнародването му в Държавен вестник.

Това означава, че таван върху лихвите, както и другите промени около таксите по кредитите, ще има за договорите, подписани след август тази година.

Промените предвиждат още предсрочното погасяване на жилищни и ипотечни кредити да става без наказателна лихва след първата една година.

Ако това се случи през първата година, наказателната лихва не може да бъде повече от 1 процент.

Банките ще могат вече по-трудно да променят методологията, по която определят лихвата.

С промените отпадат и някои от таксите, събирани от клиентите, като тази за разглеждането на молбите за получаване на кредит.

Предвижда се и възможност хората, които взимат кредит, да имат право да избират дали да отговарят за кредита с цялото си имущество или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.

Тази възможност, която ни спасява от положението "вечен длъжник на банката", ще важи само за кредитите, отпуснати след влизането в сила на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!