Парламентът въведе 50% таван за лихвите по кредитите

OFFNews 28 март 2014 в 10:52 15179 17

Банки

Снимка ЕРА

Съвсем неочаквано, в пленарна зала депутатът на "Коалиция за България" Георги Кадиев успя да прокара поправка в Закона за потребителските кредити, която въвежда таван за лихвите по кредитите. Корекциите бяха гласувани на второ четене днес и са окончателни.

Поправката на Кадиев въвежда нов регламент, според който лихвите и таксите по кредитите не може да надвишават повече от пет пъти законовия лихвен процент. Законовият лихвен процент се определя от Министерски съвет. Той се формира на база основен лихвен процент (0,1%), плюс 10%. На практика лихвите и разходите по кредитите няма да може да надхвърлят 50,5% от взетата сума. Законът ще влезе със задна дата, защото договорите, сключени в разрез с тази корекция преди влизането й в сила, ще се считат за невалидни. Потребителите надплатили лихви по кредитите си, ще могат да изискват да им бъдат върнати.

Пред журналисти вносителят Георги Кадиев обясни, че поправката касае най-вече бързите кредити, където често се злоупотребява с потребителите.

Поправката на Кадиев е революционна и не бе подкрепена от икономическата комисия в парламента. Въпреки от това вносителите Кадиев и Георги Анастасов успяха да я прокарат, но не с помощта на левицата, а на ГЕРБ.

Друга важна промяна е, че потребителите на ипотечните жилищни кредити вече няма да са задължени да плащат такса, ако погасят задълженията си предсрочно.

Важен момент в измененията е, че при сключване на договор за жилищен ипотечен кредит потребителите ще имат право да избират какъв договор да сключат. Те ще могат да решат между договор, при който при принудително изпълнение банката се удовлетворява изцяло и окончателно до размера на обезпечението или договор, при който в случай на принудително изпълнение банката разполага с цялото имущество на потребителя.

Друга важна промяна, която гласуваха днес депутатите, е, че така наречените "бързи" потребителски кредити до 400 лв. вече също ще се отпускат по правилата, разписани в ЗПК.

Досега бързите кредити не попадаха в обсега на регулация. Според вносителите на корекциите - Йордан Цонев (ДПС), Жельо Бойчев (БСП) и Румен Гечев (БСП) кредиторите са се възползвали от тази вратичка в закона, за да отпускат бързи кредити при неясни условия.

Макар че се включват в нормите на ЗПК, при бързите кредити, както и досега, няма да се прилага правото на отказ към потребителите.

Измененията в ЗПК забраняват някои такси, които банките налагат на своите кредитополучатели. Забранява се таксуването за одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление. Кредиторът вече няма да има право да събира повече от веднъж такса и/или комисионна за една и съща услуга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки