Спасяват еврозоната от колапс

ОFFNews 22 януари 2015 в 19:13 6121 6

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги.

Снимка Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги.

Европейската централна банка (ЕЦБ) премисля предложение за финансова инжекция от 1,1 трилиона евро в икономиката на еврозоната, за да предотврати дефлация, която ще доведе до опасен спад на цените. При подобна програма на "количествени улеснения" банката ще купи облигациите на държавите, които ползват еврото, съобщи "Бизнес уийк".

Какво ще постигне подобен ход?

Първото, което трябва да знае човек, е, че еврозоната е много, много слаба. Според статистиките на агенция "Евростат", безработицата е 11,5%. Икономическият растеж в еврозоната е по-малко от 1%. Напоследък тя изпитва и дефлация - опасно понижаване на цените, което кара хората да отлагат купуването и инвестициите си, което, от своя страна, води до спад в икономиките, пише изданието.

Защо икономиката на еврозоната е толкова зле?

Причините са много. Еврозоната е лошо конструирана амалгама от държави с коренно различни икономики, която от самото начало не е трябвало да са с еднаква валута. Има ли смисъл Германия да ползва същата валута като Кипър и да споделят една централна банка? Не съвсем. (Разбира се, в щатите на САЩ също има доста различни икономики, но разликата е, че там има фискално обединение, което позволява паричните трансфери от богатите щати към по-бедните). Освен това политиката на еврозоната не е била насочена към растеж откакто световната финансова криза удари през 2008-2009 г. На правителствата им беше казано да намалят дълговете си, което им попречи да засилят икономиките си с повече похарчени средства.

Какво може да направи президентът на Европейската централна банка Марио Драги?

Едно от пособията, които Щатите използваха, за да излязат от собственото си икономическо блато през 2009 г., беше количественото улеснение - Федералният резерв купи стотици милиарди долари от правителствените облигации на страната. Федералните могат да го правят това, защото те са тези, които управляват самото печатане на пари и по всяко време може да си направят нови. Идеята зад плана бе, че когато федералните стъпят на пазара и започнат да купуват дългове, те инжектират пари в системата, които могат да послужат за раздаване на заеми, спонсориране на бизнес проекти и увеличаване на цените на активите. В Щатите всичкото това проработи добре. Те се съвзеха по-добре от много други страни, въпреки че много хора не смятат така, посочват "Бизнес уийк".

Европейската централна банка се стреми към същото. Надеждата й е, че ако изкупи правителствените облигации от частния сектор, той, от своя страна, ще започне да поема рискове (да купува активи, да дава заеми и т.н.) и това ще доведе до ръст в икономиката.

Толкова ли е просто всъщност?

Ами не, нищо не е толкова просто. Съществуват цял куп потенциални проблеми и усложнения. За начало, немците, които имат голямо влияние в ЕЦБ и са с най-голямата икономика в еврозоната - мразят тази идея. Немските законотворци презират идеята централната банка да започне да си печати пари и смятат, че правителствата трябва да останат фокусирани върху намаляването на дълговете си, а не да чакат централната банка да го направи за тях.

Друг проблем при еврозоната е, че за разлика от САЩ, при нея има много различни правителства, които генерират дългове. Крайният план може да не включва ЕЦБ да започне да изкупува правителствени облигации, ами това да стане локално - всяка национална банка да започне да изкупува дълга на собствената си страна.

Най-накрая е възможно планът изобщо да не проработи. На теория парите, които ЕЦБ влива в системата, ще намерят своя път до реалната икономика. На практика това може и да не стане. Може би хората ще продължат да си кътат финансите в дюшеците. Или пък ще инвестират само в Германия. Или ще ги използват, за да купят дълга на САЩ, който в момента се отплаща по-добре от дълга на еврозоната. Никой не е особено въодушевен, че планът ще доведе до огромен икономически подем. 

За финал.

Еврозоната е пълна със структурни недъзи, които пречат на стабилния растеж - общата валута е само един от тях, както и продължителното свиване на потреблението. С малко късмет една по-агресивна и експанзивна Европейска централна банка може да влее пари в системата и да помогне на нещата да се оправят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!