Кабинетът „Орешарски” не е договорил транзитните такси от "Южен поток"

OFFNews 12 септември 2014 в 19:31 2598 10

Кабинетът „Орешарски” не е подписал споразумение за транзитните такси за експлоатацията на газопровода „Южен поток” на територията на България и не е ясно каква ще бъде печалбата на страната от проекта, заяви пред bTV вицепремиерът Екатерина Захариева.

Няма как да кажем каква е цената, без да знаем какви са приходите. Документът по проекта е споразумението между двете страни, което липсва – това означава, че няма такъв документ. Аз се учудвам как правиш разходи – подписваш договор за доставки, но не и споразумение за приходите. Не знаем дали проектът е финансово изгоден. Притеснително е, че се подписва договор без транзитно споразумение, коментира Екатерина Захариева.

По думите й транзитното споразумение, което ще определи цените, трябва да бъде финализирано в най-кратък срок.

Захариева потвърди още, че Българският енергиен холдинг е взел заем от „Газпром” и парите все още се намират в банкова сметка на БЕХ в „Уникредит Булбанк”.

Според бившия енергиен министър Стойнев размерът на заема е 620 млн. евро. Срокът за погасяване на заема на БЕХ е 22 години. Лихвата е 4,25%, уточни Захариева.

Служебният вицепремиер отново потвърди позицията на кабинета, че цената на тока трябва да се увеличи, защото е била намалявана популистки, което се е отразило пагубно на сектора.

Някои от дружествата са в такова финансово състояние, че в тях липсват средства за основни ремонти. Заради решения, които се взимат без анализ и перспектива, страна, чието производство е тройно в сравнение с потреблението, може да се доведе до такова състояние. Повече от година и половина не е имало възможност да се правят инвестиции. Дружествата в системата нямат пари за ремонти, обясни Захариева.

Тя посочи още, че е обсъждан вариантът за въвеждане на двустепенна система за определяне на цената на тока.

Колкото повече потребяваш, толкова повече плащаш. Има такива практики – това обаче е работа на регулатора и той трябва да вземе решение. Хората не се разделят на бедни и богати и може да се случи така, че бедните да потребяват повече от богатите - трябва внимателно да се обмисли въвеждането на нови правила, подчерта Екатерина Захариева.

Не държавата трябва да бъде този, който да плати за оздравяването на Корпоративна търговска банка, заяви Захариева.

„Възможно е парите да са изтичали в първа и втора куха фирма, но все трябва да има трета, която си е купила нещо и това имущество трябва да се върне в банката. Трябва да се проследи пътят на парите, за да могат да бъдат върнати в банката. Никой няма интерес от срив в банка и тя да бъде обявена в несъстоятелност”, заяви още вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!