„Газпром“ потвърди: България взе заем от нас за „Южен поток“

OFFNews 12 септември 2014 в 13:50 10293 43

Българският енергиен холдинг е взел тайно заем от руската компания „Газпром“ за проекта "Южен поток". Това потвърди пред Интерфакс зам.-директорът на департамента за управление на проекти в „Газпром“ Александър Сиромятин.

В момента България и Сърбия се финансират за сметка на заема, който беше взет от „Газпром“, посочи Сиромятин.

Думите му потвърждават изнесената през август информация от бившия говорител на Реформаторския блок Радан Кънев, според която увеличението на капитала на „Южен поток България“ със 191 млн. лева означава, че БЕХ е взел тайно заем от „Газпром“.

На 11 август служебният енергиен министър Васил Щонов издал протоколно решение за прекратяване по-нататъшни действия по проекта. В същия ден, изпълнителният директор на БЕХ изпраща нарочно писмо до г-н А.Б. Милер, председател на управителния съвет на ОАО “Газпром”, с копие до ръководството на “Южен поток България”, с което изрично се разпорежда ръководството на “Южен поток България” да не предприема стъпки към увеличаване на капитала си и да не предприема действия свързани със започване изпълнение на договора за инженеринг, реализация и строителство на газопровода.

Въпреки това, на 12 август, в 16:23 ч. ръководството на „Южен поток България” подава заявление за увеличаване на капитала на дружеството до 397.6 млн. лева, което е вписано в търговския регистър на 18 август.

Заради неспазването на решението на енергийния министър Министерството на икономиката и енергетиката даде компанията „Южен поток България“ на прокуратурата.

Александър Сиромятин потвърди още, че по проекта „Южен поток“ се работи, като в момента се извършват подготвителни работи.

Той подчерта, че служебното правителство в България не може да вземе решението за продължаването на работата по проекта.

„Газпром“ очаква да получи разрешение за строеж на тръбопровода в България след изборите на 5 октомври, посочи Сиромятин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика