Българите с минимален доход няма да получат обратно данъците си за 2014 г.

Нели Чолашка 27 март 2015 в 10:22 4307 1

Повечето българи, работили на минимална заплата през 2014 г. (340 лв.), няма да получат обратно данъците си за 2014 г., заради лошо формулиран текст в Закона за данъците на физическите лица.

С процедурни трикове мнозинството в парламента и днес отложи разглеждането и гласуването на тълкувателен закон на БСП, който трябваше да изчисти текстовете от закона и на работещите на минимален доход да бъдат възстановени налозите върху заплатата.

В предишния мандат на парламента по предложение на БСП влезе в сила данъчно облекчение за хората с минимален доход за 2014 г., но беше предвидено те да получат обратно внесените налози през 2015 г. с подаването на данъчна декларация.

Оказа се, че повечето хора на минимална заплата получават и социални плащания или имат минимална лихва върху парите, преведени по дебитна карта, и заради това няма да могат да използват облекчението.

Още в началото на тази година БСП внесе тълкувателен закон към Закона за доходите на физическите лица, съгласно който се възстановяват платените данъци върху заплата от 340 лв. за 2014 г., без да се взимат предвид доходите по чл. 13 от закона - детски надбавки, помощи за деца, стипендии за обучение, наем от аренда на земя, дивиденти от участие в земеделски кооперации и др. 

До обсъждане и гласуване на този законопроект обаче така и не се стигна досега. БСП се опита днес да вкара проекта в пленарна зала, но управляващите го оставиха последна точка, което означава, че няма да се стигне до него.

От поправките има смисъл, ако бъдат приети веднага, защото след месец данъчната кампания приключва.

Лидерът на БСП Михаил Миков напомни, че предложеният от тях тълкувателен закон засяга 270 000 души.

Държавната администрация прави опити на гърба на хората да икономиса едни пари, коментира Миков.

Проблемът е в лошо написания от БСП закон, затова сега има проблеми, отговори му Мартин Димитров от Реформаторския блок.

На минимална заплата миналата година са работили около 300 хил. души. До момента обаче само около 300 души от цялата страна са подали декларация за възстановяване на авансово платения данък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!