БСП внесе уточнение за данъците на хората с минимална заплата

Нели Чолашка 23 януари 2015 в 11:57 3641 1

Корнелия Нинова

БСП внесе тълкувателен закон във връзка с възстановяването на данъците на хората, получавали минимална работна заплата през 2014 г. - 340 лв., съобщи Корнелия Нинова от левицата.

Причината за това е, че с тълкуването, което НАП прави на Закона за облагане доходите на физическите лица, на много хора на минималната заплата няма да бъде възстановен подоходният данък за миналата година. Мотивът на НАП е, че те имат допълнителни доходи.

БСП предлага тълкувателен закон, съгласно който се възстановяват платените данъци върху доходите на българите, работили на заплата 340 лв. през 2014 г., без да се взимат предвид доходите по чл. 13 от закона.

По думите й по този член се декларират детски надбавки, помощи за деца, стипендии за обучение, наем от аренда на земя, дивиденти от участие в земеделски кооперации и др. - общо 27 вида доходи.

Левицата предлага още да се удължи срокът за възстановяването на данъците до края на май, за да има време да бъде приет закона и хората да могат да си получат парите.

По данни на БСП става въпрос за 270 хил. души

От ГЕРБ веднага отговориха на социалистите, че няма да подкрепят предложението им и няма как това тълкувание да действа със задна дата.

"Това е популистки ход, те знаеха, че много хора на минимална заплата ще отпаднат от обхвата на закона", заяви Диана Йорданова от ГЕРБ. Тя попита защо не са направили това уточнение, когато бяха на власт.

Със Закона за бюджета за 2015 г. ГЕРБ отмени данъчното облекчение за работещите на минимална заплата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша