Отчет на ГЕРБ опроверга Борисов за записа от Перник (обновена)

Александра Маркарян 09 октомври 2015 в 16:57 7686 20

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Бойко Борисов

Отчет на ГЕРБ опроверга обяснението на лидера на партията и премиер Бойко Борисов за аудио записа с репликата "просто си платихме вота". Според Борисов не става въпрос за купуване на гласове, а за плащане на застъпници по време на евроизборите. От доклад на Сметната палата, публикуван днес, става ясно, че по време на въпросните евроизбори през 2014 г. ГЕРБ не са платили на нито един застъпник.

Докладът е изготвен на база официално подадените от партиите отчети.

Вчера премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на репортер на OFFNews дали ще оттегли кандидат за кмет на ГЕРБ, ако е замесен в купуване на гласове. Думите на министър-председателя бяха:

"Записът от Перник не е верен. Вече е проверен, даже вчера (бел. ред. сряда) пред журналисти всичко стана ясно. Това е от миналите евроизбори и става въпрос за застъпници. Така че няма да стане така, както са си го замислили с компромати. Въобще не се меся в изборите. Нека да използваме деня за по-добри неща."

Записът, на който се чува репликата "просто си платихме вота", беше изпратен до наш редактор и почти всички други медии. Подателят пише, че жената, която говори за платен вот е кандидат за кмет на предстоящите избори. Той пише кое е името й, в кой град е издигната кандидатурата й, както и коя е партията. OFFNews спести тази информация с презумпцията, че към момента автентичността на записа не е потвърдена. Препратихме мейла до ЦИК, която го разпредели към Районната прокуратура в Перник.

Според излезлия днес одитен доклад на Сметната палата за съответствието на декларираните приходи и извършените разходи от партиите, коалициите и инициативните комитети на евроизборите през 2014-та, ГЕРБ са регистрирали 5834 застъпници и 3840 представители.

Ето какво се казва в доклада след проверката на одиторите в частта за партия ГЕРБ по отношение на застъпниците:

"Направена е проверка за установяване на извършени разходи за възнаграждения на регистрираните застъпници и представители на партията за изборите. В съответните избирателни комисии са регистрирани 5 834 застъпници по реда на чл. 118 от ИК и са оповестени данни за 3 840 представители. В представения отчет за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания не са посочени разходи за възнаграждения. При проверката на представените счетоводни документи от партията не са установени такива разходи. (В отчета като разходи за възнаграждения са отчетени разходи по граждански договори за нает персонал със статут, различен от този на застъпници и представители."

Репортер на OFFNews поиска разяснение дали е допустимо не партия, а например свързана с нея неправителствена организация да плати на застъпници. Отговорът на говорителя на ЦИК Камелия Нейкова беше, че плащането на застъпници не е напълно уредено в Изборния кодекс, но със сигурност, ако има плащане на застъпници, то може да бъде направено единствено от самата партия.

13 от одитираните от Сметната палата партии, коалиции и инициативни комитети не са отчели да са плащали на застъпници или представители. Одитът посочва:

"По данни от районните избирателни комисии, от одитираните 16 политически субекта, 13 са регистрирали общо 58 522 застъпници на издигнатите от тях кандидати и 12 са оповестили общо 35 885 техни представители в избирателните секции в изборния ден. Само три политически субекта са отчели изплатени възнаграждения за застъпници и представители в общ размер на 306 230 лв."

Трите партии и коалиции, които са отчели плащания към застъпници или представители, са: НФСБ, коалицията между НДСВ и Илияна Раева и коалицията между "България без цензура" и ВМРО.

OFFNews изпрати запитване до премиера Борисов чрез пресцентъра на партия ГЕРБ. В него питаме министър-председателя и лидер на ГЕРБ какво се дължи разминаването между думите му и доклада на Сметната палата, както и коя хипотеза е вярна: че репликата "просто си платихме вота" се отнася за застъпници, но им е било платено, без това да бъде отчетено пред Сметната палата; че е налице подозрение за купуване на вота на избиратели; че отчетът на ГЕРБ не съдържа пълни данни (ако това е вярно, защо данни за заплащане на застъпниците липсват) или нещо различно от изброеното дотук.

От пресцентъра на ГЕРБ реагираха в рамките на същия ден и изпратиха следния отговор:

Всеки един кандидат на ПП ГЕРБ може да се възползва от даденото му право да регистрира застъпници в съответните секционни избирателни комисии, които да съблюдават изборния процес, съгласно разпоредбите на Изборния кодекс. Застъпниците правят това доброволно, без финансов ангажимент, и поради тази причина в отчета на ПП ГЕРБ към Сметната палата, не се отчитат разходвани средства в графа "застъпници".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!