Фекални води в морето край Лозенец, забраниха къпането

OFFNews 20 август 2015 в 13:02 46314 33

Къпането на централния плаж на Лозенец е забранено от Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Във водата има завишено количество на бактерията ешерихия коли, предполагаемата причина е изпускане на фекални води. От инспекцията са получили сигнал за това още миналия петък, след подадена жалба до областния управител на Бургас.

Взети са проби, но и заради падналите дъждове, те не могат да са на 100% показателни, уточни началникът на инспекцията Георги Паздеров.

Къпането е забранено, защото има опасност да се развият гастроентерити или гастроентероколити.

Имаме проблем с пречиствателната станция и той не е тайна, признава кметицата на Лозенец Мария Василева. Тя обясни, че станцията не може да поеме всичките отпадни води през летния сезон, когато населението на курортното селище се увеличава в пъти и се надхвърля капацитетът на съоръжението.

След като стана ясно за проблема, Василева пое отговорност за случилото се. Тя публикува коментара си по темата във Фейсбук:

"Уважаеми пребиваващи в Лозенец - жители, туристи, търговци, обръщам се към вас след като стана ясно, че РЗИ гр. Бургас забрани къпането на Централен плаж - Лозенец, заради наличие на бактерии, причиняващи "мистериозния" вирус, който върлува наоколо години наред.

Няма да крия, че отчитам този факт като най-големия удар, който някога е нанасян на реномето на Лозенец.

Няма да крия и причините за замърсяването на плажа, а именно амортизираната и с недостатъчен капацитет пречиствателна станция за отпадни води, която имаме, за която всички знаем.

Изцяло поемам отговорност за случващото се, тъй като не съумях да разреша този огромен за Лозенец проблем и през четирите години на управление така и не бях добър проводник между проблема и разрешаването му.

Надявам се, че този скандал ще бъде последната капка и повод проектирането на ново съоръжение да стартира незабавно!

Иначе, оставката ми е в джоба, само я поискайте!"

Кметът на Царево Георги Лапчев също коментира забраната. Той съзнавал, че жителите на Лозенец през лятото са над капацитета на пречиствателното съоръжение. Според него, причина за замърсяването е и продължилата суша.

"Пречистената вода трябва да се смеси със дъждовна, изворна или каквато и да е в деретата, където се зауства, за да се окисли", обяснява Лапчев, цитирайки обяснения, които е чул от експерти. Деретата, обаче, са сухи от няколко месеца.

Кметът добави, че пречиствателната станция се нуждае от разширение. До края на годината се очаква да бъде изготвен работен проект за това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!