Морето изхвърли повече от 220 мъртви делфина

OFFNews 19 август 2015 в 16:23 11476 12

Снимка koralbeach.com

Труп на малък делфин, намерен на плаж Корал

От началото на годината, досега има събрани данни за над 220 трупа на делфини, изхвърлени от морето по родните плажове.

Черната статистика е на Атанас Русев от сдружение „Да запазим Корал“ и група съмишленици, които се организираха във Фейсбук групата „За делфините – Save dolphins”.

Тези числа коренно се разминават с обявените от екоинспекциите официални данни. Последното съобщение на РИОСВ – Бургас от 4 август посочва 22 случая на намерени трупове по южното Черноморие.

Провокирани от все по-често откритите мъртви малки делфинчета, спонтанно се създава цяла мрежа от доброволци, които да подават, събират и обобщават резултатите. Оказва се, че за седмица, на един плаж, излизат труповете средно на 20 делфина. Картината е почти една и съща на Корал, на Лозенец, Силистар, редовно се получават сигнали и от север – Крапец, Шабла.

Много от тях са в силно разложено състояние и е невъзможно да се определи причината за смъртта. Аутопсии на делфини у нас не се правят. От сдружението вече са се свързали с румънска организация, специализирана в това, която притежава и подвижна лаборатория за тази цел и ще работят заедно.

Масовите случаи започват от началото на август. Причината за смъртността е неясна, институциите нехаят, затова ние започнахме едно мащабно разследване за причините, пояснява Атанас Русев. Хипотезите са няколко, Русев ги изброява и анализира възможностите и ефектът от тях в страницата на „Да запазим Корал“. Сред тях са сеизмични проучвания за нефт и газ, геофизични проучвания и използване на сонари от военни. Възможно е и замърсяване на морето, епидемия сред делфините. Която и да е от причините, няма информация откъде може да е дошла и кога се е случила. От сдружението продължават със своето проучване, като ще се анализира и движението на кораби в Черно море, за да се стигне до евентуалната причина за високата смъртност на делфини през тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика