След данък "вредни храни" бисквитите и пържените картофи поскъпват с 1 лев

OFFNews 20 октомври 2015 в 16:18 23336 17

4 групи вредни храни ще бъдат обложени с по-висок данък – продукти с добавена захар, с много сол, растителни масла и кофеин. Това обявиха на съвместна пресконференция здравният министър Петър Москов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Скалата за допълнително облагане е взаимствана от Унгария, но е пригодена за българските условия, обясни Москов.
По думите му заради новия данък се очаква поскъпване на някои продукти, като най-голяма разлика в цената ще има за имитиращите млечни продукти. Тяхната цена ще се увеличи с близо 80%. Цената на газираните напитки ще се вдигне с 31%.

Здравният министър даде пример за промяната на цената на бисквитите след облагането с допълнителния данък.

Москов обясни, че бисквитите ще бъдат обложени с данък по три показателя. Първо – заради съдържание на сол над 1 грам на 100 грама продукт. Второ – заради съдържание на захар над 25 грама захар на 100 грама продукт. Третата причина за облагане с данък „вредни храни“ е съдържанието на хидрорафинирано растително масло. Така цената на бисквитите с допълнителния данък ще се увеличи с 97 стотинки.

Очаква се цената на пържените картофи също да се увеличи – с 1,12 лева за порция. Увеличение ще има обаче, само ако те са пържени в частично хидрорафинирано растително масло. Ако са пържени в олио – увеличение няма да има, обясни Петър Москов.

Цената на енергийните напитки, в които има много захар и кофеин, ще се увеличи с около 60 стотинки.

Министърът поясни, че с допълнителен данък няма да се облагат основните храни – хляб, млечни продукти, плодове, зеленчуци и др. По думите му идеята на допълнителния данък е всъщност да се стимулира употребата им.

Идеята е промяната да влезе в сила още от началото на 2016 г.

Очаква се от новия данък в хазната да влязат допълнително 150 млн. лева годишно. Те ще бъдат използвани целево за физкултурни салони, за подобряване на храненето в училищата и за профилактика.

Оптимално е всъщност приходите да са 0 лева. Това ще означава, че мярката е дала резултат, коментира Москов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!