Москов се обяви против автоматите за вредни храни в училищата

OFFNews 15 септември 2015 в 17:21 3110 0

Снимка БГНЕС

По коридорите на училищата има автомати за сладки и солени бързи закуски, а в бюфетите се продават енергийни напитки. Тази практика трябва да спре, заяви здравният министър Петър Москов по време на дискусия за детското здраве.

Той припомни, че здравното министерство готви данък върху вредните храни. Ако той бъде приет, по-голям данък ще плащат и собствениците на автоматите за закуски.

Ако в автоматите се продава вода, няма проблем. Но ако в безалкохолните напитки има захар над границата за вредно количество захар, собствениците на автоматите ще плащат допълнително, посочи Москов.

Министърът подчерта, че е срещнал разбиране по този въпрос от страна на хранителната индустрия.

Заедно със спортния министър Красен Кралев Москов обяви началото на на програма за подобряване на хранителните и спортните навици на българите „Здраво поколение“.

В програмата ще залегнат три принципа - промотирането на здравословното хранене, както и на физическата активност, а в училищата ще започне масова информационна кампания за вредите от алкохола, наркотиците и тютюнопушенето.

80% от българите на възраст между 18 и 60 години не се движат активно, стана ясно още по време на дискусията. В същото време близо 20% от децата, които за първи път спортуват, имат желание да продължат се занимават със спорт.

800 от всички 2400 училища в България обаче са физкултурни салони, а 300 нямат спортна база.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!