Москов: Ще уволня всички шефове на болници, които не са съгласни с реформата

Вероника Шербанова 28 април 2015 в 19:00 20426 37

Снимка БГНЕС

Директорът на болница „Св. Иван Рилски“ беше уволнен, защото не беше съгласен с реформите, предлагани от министерството. Всеки, който е против тези реформи, ще бъде уволнен. Това заяви здравният министър Петър Москов.

Промените засягат сливането на администрациите на деветте болници в карето на Александровска болница, което би трябвало да се случи до края на годината.

Сливането на Александровска болница и болница „Св. Иван Рилски“ вече беше обявено в края на миналата седмица. Тогава от министерството съобщиха и за уволнението на д-р Дечев.

Деветте болници ще трябва създадат едно общо дружество, като всяка от тях ще реши какво участие ще има в него. Това дружество ще има една обща администрация, но самите болници и техните медицински звена няма да бъдат слети. На практика това централно звено ще се занимава с всички дейности, които не са свързани с лечението, обясни Москов. 

По този начин охраната на структурата, прането, почистването ще минава през една обществена поръчка и ще излиза по-евтино. Освен това самите администрации ще са с по-малко хора, отколктоо в момента. Ще се наложи уволняване на между 300 и 400 души общо, уточни Москов, като посочи, ще бъдат спестени 500 – 600 хиляди лева на година.

Общото дружество обаче няма да попречи на конкуренцията на лечебните заведения, тъй като всяко от тях ще трябва да сключи отделно договор със Здравната каса, подчерта министърът.

По думите му в бъдеще ще се върви и към идеята тези болници да купуват заедно лекарства.

Министерството на здравеопазването ще започне вливане на центровете за психично здраве, онкологиите и диспансерите за кожни и венерически болести в близките многопрофилни болници.

По този начин пациентите ще могат да получават комплексно лечение на едно място, вместо да бъдат търсени специалисти от други болници. Ще бъде поето лечението им от диагнозата до рехабилитацията, каза Петър Москов.

Лечебните заведения вече ще имат възможност и да се сдружават в група. Така няколко болници ще сключват един общ договор със Здравната каса.

С тази промяна пациентът ще бъде лекуван там, където може да му се помогне, без да трябва да изминава пътя от по-малкото към по-голямото лечебно заведение, обясни здравният министър.

Сред идеите на промени в здравеопазването е включено още и създаването на национална здравна карта. Ще бъде създаден и национален съвет по здравната карта, който ще трябва да издаде разрешение за откриването на нова болница.

На Здравната каса ще бъде забранено да сключва договори с всички болници в градовете, в които има излишък на болници. Касата ще сключва договори на базата на ясни критерии, което ще създаде конкуренция сред лечебните заведения. Ще има и болници, с които НЗОК ще сключва договори задължително – болниците с национално значение.

На базата на националната здравна карта ще бъде определено по-лесно и къде има нужда от допълнителни спешни екипи, апаратура и т.н.

Тези промени са били обсъдени от Висшия медицински съвет, като част от промените са одобрени, а по други ще продължат разговорите, коментира Москов.

Министърът подчерта, че лимитите в болниците не са станали причина за това онкоболни да остават без лечение.
Вижда се, че само на определени места обявяват, че има такива проблеми. Това са точно болници, в които искат да се запазят същите схеми, по които се точи Здравната каса, категоричен е той.

Това е грозна спекулация. Няма причина някой да обяснява, че има проблеми с лекарствата. Те са осигурени. Касата е заплатила изцяло за лечението на онкоболните, увери Москов.

Той обясни, че на заседанието на Надзора на НЗОК ще бъде обсъдено изваждането на онколечението, раждането и хемодиализата от новата методика за заплащане на болниците от Здравната каса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!