Москов: Не знам защо ДАНС проверява болницата в Пловдив

Симона Костадинова 21 май 2015 в 17:26 3870 1

Здравният министър Петър Москов обяви, че не знае защо ДАНС извършва проверка в Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. 

„Наистина нямам информация, казвам ви го с ръка на сърцето. Нямам представа, а и ДАНС не са длъжни да ме информират за проверките си. Това е идеята, че ДАНС си действат по собствена информация и канали“, каза Москов пред журналисти в парламента, като обеща да проучи случая.

По думите му болницата в Пловдив е едно от лечебните заведения с най-големи задължения през годините.

Според Москов през годините болницата е натрупала задължения за около 20 млн. лева. През изминалата година обаче болницата излязла на печалба.

"Да не ви излъжа, но от порядъка на 4 млн. лева печалба има за годината. Това на фона на общото задължение е стопено, но тенденцията е добра", коментира министърът.

Москов добави, че ръководството на болницата е претърпяло големи промени през последните месеци. Назначен е бил нов председател на борда на директорите.

Здравният министър коментира и подготвяните от екипа му промени в здравната система. 

Постигнахме пълно съгласие за това, че лечението на социално значимите заболявания, които ще бъдат част от основния пакет на НЗОК от следващата година, трябва да бъдат комплекси и пълноценни, а не да има феодализация на определи епизоди, обясни Москов.

"Хора, които считат, че могат да получават пари от публичен фонд, примерно, за да лекуват вашето или моето тумор заболяване, трябва да могат да предлагат такава комплексна услуга. Ако това е в рамките на едно лечебно заведение, това лечебно заведение ще сключи договор с касата. Ако не може да стане в рамките на едно лечебно заведение, то групата лечебни заведения, които държат да бъдат самостоятелни и отделни, ще трябва да кандидатстват заедно за лечение на заболяването, а не за определена процедура, която е епизод от него", разясни министърът.

"Вижте докъде сме се изстреляли в ирационалността си - хора, било по протести или от организации, казват: "Ама това заведение е печелившо, защо трябва да бъде слято с друго?". Наистина ли? Ако на мен утре ми се наложи да бъда пациент с онкологично заболяване, аз ще искам държавата да ми е осигурила всяка болница, която има договор със Здравната каса да може да изготви комплексен план за лечението ми и да даде ясен график за него: кога ще ме оперират, кога ще бъде химиотерапията ми, кога ще е лъчетерапията, кога - рехабилитацията, кой, как и по какъв начин ще ме проследява през времето", каза още Петър Москов.

"Ако вие не искате това от мен, то не знам какво искате, защото аз трябва да направя това нещо, защото всеки един от нас може да бъде жертва на едно такова тежко заболяване. Начинът, по който ще бъде постигнато това, може да не е начинът на министерството", допълни Москов.

Той обясни, че не държи всички досегашни диспансери да бъдат слети с общинските болници. Със сигурност трябва да има диференциран подход, но няма да отстъпя от това, че НЗОК трябва да заплаща единствено комплексно лечение, подчерта министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!