МЗ променя имунизационния календар заради кризата с ваксините

Вероника Шербанова 25 септември 2014 в 16:23 3602 0

Д-р Мирослав Ненков

Здравното министерство работи по промени в имунизационния календар, за да бъде разрешен бързо проблемът с липсващата шествалентна ваксина за бебетата, родени след 1 юни. Това заяви здравният министър д-р Мирослав Ненков.

Проблемът идва от това, че препаратът не е включен в позитивния списък и следователно държавата не може да го закупи, обясни д-р Ненков.

По думите му фирмата, която трябва да достави ваксината, е внесъл предложение медикаментът да бъде включен в позитивния списък, но под формата на спринцовки с ваксина. Този вариант на медикамента обаче не е достъпен в момента и ще може да се достави едва в средата на следващата година. Фирмата предлага ваксината в друга форма, но без да поиска официално да бъде включен в позитивния списък.

Така на практика има количества от 6-валентната ваксина под формата на флакон, но ние нямаме право да я закупим, тъй като този вариант не е включен в позитивния списък, посочи здравният министър.

Родените след 1 юни бебета в момента се ваксинират с четиривалентна ваксина плюс ваксина за хепатит. Има налични количества четиривалентна ваксина, която е за реваксиниране на 6-годишните. Имаме подписан договор и при необходимост можем да поръчаме по-големи количества. Освен това забавянето на реваксинирането не е толкова фатално, колкото първичната ваксинация, допълни министърът.

С промяната в имунизационния календар ще бъде посочено срещу кои заболявания трябва да е ваксината и по този начин тя може да варира, без да се налага нова промяна, обясни д-р Ненков.

Той подчерта, че министерството търси различни начини за решаването на проблема и се очаква до 2-3 седмици проблемът да се разреши, като ако се наложи, ще се пристъпи към пряко договаряне с фирмата за доставката на ваксини.

Постоянните проблеми, които възникват с доставките на ваксини, могат да бъдат решени, ако се подписват по-дългосрочни договори. Цикълът на производство на ваксините е 29 месеца. Следователно, ако подписваме договор за доставка за три години, ще се избегнат проблемите с ваксините, коментира д-р Ненков, като допълни, че вече се правят постъпки в тази посока.

По повод промените от 8-часов на 7-часов работен ден за спешните медици в София д-р Мирослав Ненков обясни, че според Кодекса на труда медиците могат да работят само един час над официално обявеното си работно време.

Затова се налага в момента да минат на 3-сменен режим. Разговаряхме с Министерството на труда и социалната политика и оттам са готови да направят предложение за промяна на Кодекса на труда, за да се изчисти този проблем. За целта обаче трябва действащ парламент, каза министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!