Протест срещу шистовия газ

11 декември 2012 в 09:20 4830 56

Противници на фракинга пред хотел
Противници на фракинга пред хотел "Шератон" Снимка: Сергей Антонов

Протест срещу небезпристрастното отношение на управляващите по темата "шистов газ" се провежда в София. 

На 11 и 12 декември в хотел "Шератон" се провежда енергийна конференция под патронажа на министър Делян Добрев, в която участие вземат и "Шеврон" - компанията, която има интерес от добива на шистов газ у нас. Протестиращите  издигнаха плакати с надписи – „Стоп на фракинга в България”, „Добруджа за нас, не на шистовия газ”, „Парламентаристи, спрете фракинга на шисти”, „Шеврон go home, you are not welcome” и други. Надписите са на български и английски.

Протестиращите искат оставката на министъра на енергетиката Делян Добрев и изваждането на двамата депутати - Диан Червенкондев и Искра Михайлова от състава на Временната комисия за добри практики в парламента, поради небезпристрастното им отношение към темата "шистов газ". Според протестиращите - Фидосова и Червенкондев правят ясни опити за манипулиране на общественото мнение, внушавайки одобрение от името на представяните от тях комисии, без реално да има такова.

"Нужно ли е 10 хил. човека да стоят дежурни на улицата и кога министерствата ще изпълнят своята роля? Къде е становището на МОСВ - Нона Караджова каза, че няма мнение по хидрофракинга. Българите са оставени на самооцеляване и самоопазване", заяви пред БНР Марияна Христова, един от организаторите на протеста. Гражданите не са променили становището си, че технологията - хидравлично разбиване, е изключително опасна, не подлежи на контрол и регулации, и практикуването ѝ в България неминуемо ще нанесе непоправими щети на водата, земята, околната среда, здравето и живота на хората и животните.

Те искат да изпратят ясно послание на компаниите, които се опитват да упражняват натиск и използват всички позволени и непозволени методи, за да влияят върху управляващите у нас: "Вие сте нежелани в България, а действията ви представляват намеса във вътрешните работи на нашата държава, и в никакъв случай не са в полза на българския народ. Крайно време е да се съобразите с нашето мнение и да прекратите изяви, които будят народното недоволство", казват протестиращите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!