Офроуд фестивал в София! Почва в петък и не е за изпускане

Владимир Йончев 23 май 2013 в 21:03 9075 5

Група Off road
Група Off road

Скъпи приятели,

Пиша този текст с особено удоволствие, защото е за една сбъдната мечта.

В петък, събота и неделя (24-26 май) в Суходол край София (виж картата) започва първият Национален офроуд фестивал.

Елате на него, ще бъде хубаво. Ще има много състезания. От ония,  в които джипки се заравят в много кал, а сеирджиите стоят наоколо и дават много акъл.

Ще има ретро коли, мотори, АТВ-та, даже женско състезание и специални забавления и обучения за дечурлигата.

Програмата на фестивала можете да видите тук, а повече информация можете да прочетете във фейсбук страницата на фестивала и естествено в темата във Форума. През трите дни OFFNews ще излъчва състезанията пряко

Мина година и половина, откакто OFFNews стартира, читателите ни са вече десетки хиляди. Сигурно много се питат откъде е дошло името ни и сигурно не всички знаят, че преди година и половина започнахме от Форума OFFRoad-Bulgaria.com.

Не сме чували за друг случай, в който медия се е родила от интернет форум, но увереността, че зад нас стои най-голямата интернет общност в България ни даде силата да бъдем независими.

OFFRoad-Bulgaria е нещо уникално. Там са хората, които гасиха пожарите на Витоша и Рила, разравяха затрупаните пътища през зимата, стигнаха първи до наводненото село Бисер. Всъщност тези хора правят добрини от години. Ние, журналистите, помогнахме да се разбере за тях, защото вярваме, че доброто е заразно.

Столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова бе първият политик, който оцени колко полезен може да бъде Форума и през януари Столичната община сключи споразумение с OFFRoad-Bulgaria.com за сътрудничество по време на кризи.

С помощта на Столичната община се сбъдва и мечтата в София да има голям офроуд фестивал. Все пак беше срамота села и малки градчета да имат състезания, на които се събират по 10 000 души, а точно столицата да си няма такова събитие.

В този час в Суходол вече са опънати първите палатки на хората от страната, които идват за фестивала. А в петък и събота вечерта са концертите на D2 и БТР. Тези 2 групи не се нуждаят от представяне. Но искам да ви разкажа за третата, която ще свири от 21 часа в петък, защото нейната история е уникална.

OFFRoad-Bulgaria.com е държава в държавата. Има си свой парламент (Обществен съвет от хора от всички континенти, които с гласуване решават всички важни за Форума въпроси). Има си своя спасителна служба (МСС), която вади закъсали извън пътя колеги. Има си своя медия (нашите скромни особи) и свое OFFRoad Radio (което можете да слушате тук). И не на последно място - има си своя група и свой химн.

Групата естествено се казва Off road.  А това е химнът на Форума, в който всички герои са участници в OFFRoad-Bulgaria.com:

<

 

Група Off road е наследник (по-точно Алекс и Деян) на нашумялата за кратко време в началото на 90-те метъл група Delta Force (91-97). Младата (почти тинейджърска) банда свири в първите гладни години на прехода авторска социално ангажирана музика на български език и не е сред любимците на англоезично настроената тогавашна музикална критика, която издига в култ кавър банди, свирещи доскоро забранената тежка музика... Въпреки това в актива на Delta Force са първо място с баладата „Носталгия” в годишния Блек топ на Дарик радио (1993 г.), второ място с парчето "Юмрук в стената" в топ 10 на Националното радио (1994 г.), много концерти и верни фенове.

През 97-ма басистът Алекс основава софтуерна компания в Германия и се установява там, а китаристът Деян поема по пътя на хирургията. След цели 9 години двамата откриват за пореден път, че им е писнало да тормозят само съседите и решават пак да създадат банда. Алекс се връща в България.

Новата банда е създадена през пролетта на 2006 г. от четирима фенове на твърдия звук и офроуда в различните му дисциплини: Стоян (вокал и клавишни) и Деян (китари , блок-флейта , гайда) са мотоциклетисти, Гого (ударни) е почитател на планинското колоездене, а Алекс (бас) практикува джипов офроуд. Името Off road идва спонтанно от любимото им хоби. Песните отново са само авторски и на български, като мотоциклетната тематика е често срещана по обясними причини и прави групата чест посетител на сцените на различните мото и офроуд събори. Групата сама оборудва студиото, където записа и смеси първият си албум Track1. Работата по албума отнема година и половина в търсене на перфекционизъм между две нощни дежурства или командировки и концерти. Мастерингът е извършен в САЩ.

Членовете на групата са с най-разнородни професии и солидно музикално образование има само барабанистът Гого- музикалното училище" Л. Пипков" - София и впоследствие Музикалната Академия. Басистът Алекс е завършил икономика в Германия и се занимава със софтуер. Стоян е учил 7 години пиано и солфеж, но в момента работи в банка и учи финанси. Китаристът Деян завършва медицина в МА-София (сега Медицински университет), защитава специалност по хирургия и работи като коремен хирург в спешния институт "Пирогов". Off road не търсят бърз успех с агресивната помощ на медиите (сами се определят като ъндърграунд), а разчитат на бавното, но откровено намиране на истински фенове с много концерти (включително благотворителни) и себераздаване.

На концерта в събота ще има и тъжна нотка. Той е посветен на един голям приятел, който наскоро ни напусна твърде млад. Бат Димо беше голям рокаджия и душата на Форума. Сигурни сме, че сега вози на мотора си ангелите из райските офроуд пътеки, а концертът и целият фестивал е посветен на него!

Бат Димо (вдясно) Моторите изпращат Бат Димо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!