Изтеглят „Фервекс“ от аптеките заради опасна бактерия (обновена)

Вероника Шербанова 06 юни 2013 в 12:17 6932 1

Изтеглят от пазара противогрипното лекарство
Изтеглят от пазара противогрипното лекарство "Фервекс"

Производителят на противогрипното лекарство „Фервекс“ е наредил то да бъде изтеглено от пазара заради съмнения, че препаратът съдържа опасна бактерия, съобщиха румънски медии.

Информацията беше потвърдена от Министерството на здравеопазването. 

Подозренията за наличие на атипична бактерия се отнасят основно за препарата „Фервекс“ с вкус на малина (Fervex Raspberry), но международната фармацевтична компания Bristol Myers Squibb решила да изтегли продукта превантивно за допълнителни проверки.

От европейския пазар са изтеглени всички разновидности на продукта – както за възрастни, така и за деца.

Информацията за наличието на бактерия Ентерококус фециум в продукта е подадено от Френската агенция за сигурност на лекарствата и здравните продукти. Проблемът е открит при рутинна проверка на определени партиди преди пускането им на пазара. 

Откритата бактерия може да причини гадене, повръщане, диария и др. Засега производителят не е установил причините за замърсяването.

По данни на фирмата производител бактерията не е открита до момента в партиди, пуснати за продажба в аптеките. Въпреки това фирмата изтегля лекарствения продукт от европейските пазари. 

От Bristol Myers Squibb увериха, че ще разследва подробно проблема и ще представи веднага резултатите от изследванията. Препоръчва се дотогава болните да не използват „Фервекс“.

Медикаментът се препоръчва за лечение на настинки и грипни състояния, висока температура, мускулни болки, различни форми на ринит и други. 

Нито в Изпълнителната агенция по лекарствата, нито във фирмата производител са получавани сигнали за нежелани реакции след употребата на продукта в България, допълниха от здравното министерство.

 От Агенцията по лекарствата и от Министерството  на здравеопазването препоръчаха като превантивна мярка да се използват алтернативни лекарствени продукти според съветите на личния лекар или фармацевт.

Микроорганизмът Ентерококус фециум (Enterococcus faecium) се среща нормално в чревния тракт на човека, но изолирането му от околна среда говори за органично замърсяване, посочиха от министерството. Наличието му в лекарства и храни е недопустимо, коментираха те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!