България гони Третия свят по корупция

Юлиан Христов 05 декември 2012 в 11:46 2604 7

Огнян Минчев. Снимка: БГНЕС
Огнян Минчев. Снимка: БГНЕС

България се свлича бавно и необратимо към Третия свят по отношение на корупцията. Това коментира политологът Огнян Минчев при представянето на тазгодишния индекс на корупцията.

Изследването е направено от „Прозрачност без граници“ и измерва възприятието за разпространението на корупцията в публичния сектор в различните държави по света. Индексът се образува на основата на информация, получена от изследвания на авторитетни международни институции и организации.

В световен мащаб страната ни дели едно място по корупция със страни като Либерия, Черна гора и Тунис, сочат резултатите от изследването. Страната ни има индекс 41 – в скалата от 0 до 100 това е под средното ниво, което означава висока степен на корупция. За сравнение най-ниското възприятие за корупция е отчетено в Дания, Финландия и Нова Зеландия, които имат индекс 90.

Според Огнян Минчев у нас, подобно на страните от Третия свят, администрацията и политическата йерархия се основават на кланова и родова основа, на личностни взаимоотношения и зависимости. Според експерти от „Прозрачност без граници“ политическата корупция е основната причина за негативното възприятие за постоянни нива на корупцията изобщо. Има сериозен дефицит при отчетността на политическите партии, непрозрачност при финансирането им и при провеждането на предизборните кампании, липса на прозрачност при провеждането и печеленето на обществени поръчки.

Изследването показва, че въпреки европейската интеграция на България, усещането за корупция се запазва и дори бележи повишение. Хърватия и Македония, които не са членове на ЕС и с в процес на интеграция, имат по-добри резултати от България. По-добри резултати има включително и Румъния, въпреки сериозните финансови и икономически трудности на страната, което е сред основните фактори за засилване на корупционната среда.

В европейски мащаб последните три места се заемат от Италия, България и Гърция. Стойностите на индексите на Италия и Гърция отразява пряката връзка между корупцията и финансовата и икономическата криза, обхванала Южна Европа като цяло, отбелязват от „Прозрачност без граници“.

От организацията припомнят, че в определянето на индекса влизат и настроенията на бизнеса и инвеститорите, според които корупцията предопределя непредвидима среда, усилване на волята на монополите и липса на прозрачност при вземането на решения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови