Странната борба на митниците с контрабандата и наркотрафика

20 март 2013 в 16:42 9688 7

Петър Якимов
Петър Якимов

Петър Якимов,

Българска легия "Антимафия"

При назначаването на г-н Танов през 2009 г., медии излязоха със заглавие „Митниците получават Хард Танов”. Основания за такова заглавие бяха очакванията, че човек с такава биография би се справил изключително добре с контрабандата и борбата с наркотрафика.

Правителството тръбеше, че ще направи невероятни реформи, чрез които кризата ще бъде преодоляна в кратки срокове и една ли не България ще стане единствения „остров на стабилността” в региона.

„Да, ама не”, както казваше един популярен телевизионен коментатор. Оказа се, че за директора на Агенция Митници максимите „Движението е всичко, целта – нищо”, както и „Дума, дупка не прави” важат с пълна сила. Гръмките изхвърляния от сорта на „Ще пуснем един кабел между НАП и Митниците и веднага ще съберем 300 млн. лв.” не само не се сбъднаха, но ситуацията се влоши още повече.

Поредицата от безумни и безсмислени административни реформи и кадрови промени доведоха до това митниците да се превърнат в някакъв статистически център, който да формализира процеса, а не да бъде активната страна.

Първите оценки от нашите партньори за управлението на митниците, дойдоха още през 2011 г., но странно защо премиерът Бойко Борисов не им обърна внимание. В ежегодния доклад на Държавния департамент относно борбата с наркотрафика през март 2011 г. се каза:

Както е видно от спада на заловените наркотици, институционалните възможности на Агенция "Митници" за борба с наркотиците отслабват през 2010, поради структурни промени, които приоритизират борбата с другата контрабанда над борбата с трафика на наркотици.

Негативният ефект на тази промяна е, че Агенция "Митници" подчини много от най-добрите отдели за борба с наркотиците на местните регионални шефове.

 Както е видно от по-ниските темпове на изземване на тези звена, загубата на независимост е повлияла отрицателно на способността на митниците за разследване на трафика на наркотици и провеждане на цялостна операции за граничен контрол за незаконни наркотични вещества.

 

Презокеанските ни приятели още тогава заявиха, че контрабандата на акцизни стоки е драстично увеличена и ресурса на митниците е прехвърлен от борба с наркотрафика към борба с контрабандата.

 През същата година и Европейската комисия в прав текст в свой доклад обяви, че шумно възхваляваната от правителството на ГЕРБ административна реформа е провал. Критиката на Брюксел беше унищожителна и тя визира корупцията в регулаторните органи и тези, които имат отношение към защитата на конкуренцията.

Контролът е неефективен, съществува политическа зависимост сред чиновниците, процедурите около обществените поръчки са тромави, не дават възможност за установяване на конфликт на интереси, санкциите са символични и нямат никакъв превантивен ефект. Вместо да отстранява множеството тежки проблеми  в работата на  администрацията, кабинетът се задоволява само със съкращения.

Това обаче не спря нито Правителството, нито Ваньо Танов да продължат с безумните си решения и през 2011 г. разформироваха отделите за борба с наркотрафика в митниците.

Резултатите не закъсняха и в доклада на Държавния Департамент през 2012 г. критиката е унищожителна:

През изминалата година Митниците продължиха да провеждат реформи, които поставят повишен приоритет за борба с акцизна контрабанда (т.е. цигари) по границите на България и намаляване на приоритета за борба с наркотиците. Тази тенденция се илюстрира с две години на исторически ниски количества заловени наркотици и актуализирана митническа стратегия, която вече не включва борба с наркотрафика като цел.

 

Специално внимание бе обърнато, че актуализираната стратегия на митниците не включва борбата с наркотиците като цел, както и отново за втора поредна година се отбелязва, че приоритета е акцизната контрабанда, като даже е отбелязано специално – цигарите. Тези коментари въобще не бяха случайни и говореха единствено за голям проблем в Агенция "Митници", както в борбата с наркотрафика, така и в борбата с контрабандата на цигари.

По-нататък в същия документ се говори за „исторически минимум”:

Българските митници отбелязваха леко повишение в залавянията спрямо миналата година, но все още са на исторически минимум. От януари до ноември, Агенция "Митници" иззе 246 кг хероин, 0,6 кг кокаин, 17 кг синтетични наркотици, 15.6 кг марихуана, 2.5 кг опиум и 16,8 кг хашиш.

Нищо от тези убийствени констатации не трогна управляващите и освен странните интервюта на Танов, никой не обясни защо митниците са заловили за една година – само 650 гр. кокаин? Обясненията от официалните ни лица бяха, че кокаинът не минавал през България, наркотрафикантите заобикаляли държавата ни и никъде не бил хванат кокаин, идващ от страната ни.

В доклада пише друго:

Българските пристанища на Черно море продължават да бъдат използвани от наркотрафикантите за контрабанда на кокаин от Южна Америка към Европа и хероин от Турция и Иран за Европа.

В този момент, при толкова явни доказателства какво прави ръководството на Агенция "Митници", премиерът Бойко Борисов, който уж назначаваше и уволняваше в държавата, не поиска оставката на директора Ваньо Танов.

„Успехите” на Ваньо Танов през 2012 г. продължиха и ръководената от него агенция успя да залови 0 гр. (нула грама) амфетамини. Това не остана незабелязано от Еврокомисията и в първия доклад „Пазарите на наркотици в ЕС”, изготвен от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН) съвместно с Европол и публикуван на 31 януари в Брюксел се каза:

България и в по-малка степен Турция са считани за значителни производители на каптагон, въпреки че най-вероятно този синтетичен наркотик се произвежда и на други места, които обаче не са забелязани”.

През март тази година, Държавният департамент в своя доклад отбеляза и срив заловените количества хероин, независимо че пътят на този наркотик е традиционно през България:

България служи като основен пункт за претоварване на хероин от Югозападна Азия контрабандиран по Балканския път към Европа. Организираните престъпни групи в България са сериозно въвлечени в трафика на наркотици. Хероинът и синтетичните наркотици са основните наркотици, транспортирани през България, основно по суша.” и „Въпреки това, де факто политиката за даване на приоритет при борбата с акцизната контрабандата (т.е., цигари) в продължение на наркотици продължава да води до ниски количества заловен хероин.

Какво излиза: Целият ресурс на Агенция "Митници" е прехвърлен в борба с контрабандата на цигари, но тя е на исторически максимум, борбата с наркотрафика вече не е приоритет и заловените наркотици са на исторически минимум. Всички наши партньори твърдят, че нещата в България са зле, не ни приемат в Шенген, но затова пък директорът на митниците излиза и с ведро настроение заяви:

Това, че вчера не бе взето решение за присъединяването ни към Шенген не е трагедия, а глътка въздух... Не виждам това да е някаква трагедия, а по-скоро е по-голяма гаранция за сигурността, не само за България, а и за страните от Европейския съюз. Защото обратното, според мен, би довело в този момент до връщане и засилване на контрабандните канали към вътрешните граници на България.

Ние положихме огромни усилия в последните три години тези канали да бъдат пренасочени, отбити. И при едно влизане, особено при тази ситуация на политическа нестабилност, на силно изразена икономическа криза не само в България, но и в европейските страни, а също и едно усещане за все по-малко разбирателство в страните от ЕС, все по-тежко става положението в редица страни от Европейския съюз, от тази гледна точка невлизането ни в Шенгенското пространство не е трагедия, а е по-скоро глътка въздух”.

Разбрахте ли сега: Човекът, основно виновен за невлизането ни в Шенген, ни обяснява, че невлизането ни било „глътка въздух” и щяло да допринесе до още по-сигурни граници, а обратното означавало, че ще има засилване на контрабандата.

 

Заловени наркотици от Агенция Митници /кг/

 

 

2008 г.

2009 г.

2010 г.

2011 г.

2012 г.

Хероин

1085.9

719.0

222.4

297.8

129

Марихуана

0.0

5.0

0.3

15.6

н.д.

Хашиш

0.0

44.0

0.04

16.8

4202

Кокаин

28.2

234.0

21.5

0.6

73

Амфетамини

101,9

0

н.д.

н.д.

0

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови