Астроном демонстрира триизмерен атлас на Вселената (видео)

ОFFNews 07 декември 2014 в 09:54 9889 1

Снимка TED

Астрономът Картър Емарт демонстрира триизмерен атлас на познатата част от Вселената. През последните 12 години Емарт координира усилията на учени, художници и програмисти за изграждане на пълна триизмерна визуализация на известната част от Вселената. Върху изготвянето на дигиталния атлас на Вселената са работили изследователи от Американския природонаучен музей и представя Вселената по всички възможни мащаби.

"Този софтуер ни позволява да се приближаваме и гледаме части от атласа. Този софтуер може да се включи в мрежа между обсерватории. Имаме нарастваща база от потребители на него. Можем да свържем обсерватории в целия свят с класни стаи. Всъщност споделяме турове на Вселената с първия в Тропическа Африка планетариум в Гана, както и с нови библиотеки, които са построени в гетата в Колумбия и средно училище в Камбоджа. И всъщност камбоджанците контролираха планетариума Хейдън от тяхното средно училище", казва Емарт по време на демонстрацията.

"В заключение, бих искал да кажа за този красив свят, в който живеем: тук виждаме част от снега, който някои от вас може би трябваше да изринат на излизане. Така че бих искал да кажа само, че това, от което се нуждае сега светът, е чувството, че можем да се погледнем, в това по-голямо състояние сега, и по-голямо усещане, за това какво е дом. Защото нашият дом е Вселената, и ние сме Вселената, по същество. Ние я носим в себе си. Това, че сме в състояние да видим контекста, по отношение на всички мащаби, ни помага на всички, мисля, в разбирането къде сме, и кои сме ние във Вселената." - добавя в заключението си Емарт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews