Как работи системата за шпионаж "ECHELON"

OFFNews 04 август 2015 в 13:00 14026 0

"ECHELON" е термин, обобщаващ система от автоматизирани приемащи и релейни системи, разработени от тайните агенции на пет нации: САЩ, Англия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Тези страни координират своите действия по силата на споразумението UKUSA, сключено през 1947.

Макар официално да съществува от 1971 г., системата е създадена още през 1966 г., веднага след изстрелването на първия комуникационен сателит в орбита. Първоначално е част от по-голяма система с кодово име "FROSTING". Друга част на "FROSTING" с кодово име "TRANSIENT" е била специално предназначена да следи комуникациите по новата комуникационна сателитна система на Съветския съюз - "Мълния" ("Молния").

Как работи "ECHELON"?

В края на 20-и век системата еволюира отвъд своите военно-дипломатически цели, за да се превърне в "глобална система за заглушаване на частните и търговски комуникации". Проектът може да подслушва и обработва едновременно много видове информация - телефонни разговори, имейли, информация относно свалянията от Интернет, сателитни комуникации. Тъй като тези данни се събират безразборно на принципа "колкото повече, толкова по-добре", впоследствие се използва софтуер за изкуствен интелект, който да отсее информацията, която би представлявала интерес от някакво естество. 

Използват се масивни наземни радио-антени за приемане на сателитни предавания. Тези антени са разположени в САЩ, Италия, Англия, Турция, Нова Зеландия, Канада, Австралия и още няколко места. Използват се и средства за прихващане на "изтекли" излъчвания между градовете. След това сателити излъчват информацията към центровете за обработка. Главните центрове са в САЩ, близо до Денвър, Англия - Менуит Хил, Австралия и Германия.

Системата приема и излъчвания по Интернет и използва много "подслушващи" устройства, които събират информация от пакетите с данни, докато те пътуват по Интернет. "ECHELON" прави анализ и на самите уеб-сайтове, за да установи дали представляват интерес за Агенцията за национална сигурност на САЩ. 

Освен това, използват се и подводни устройства - за прослушване на кабелите, пренасящи презокеанските телефонни разговори.

Установено е, че за разлика от многобройните електронни системи за шпиониране, разработени през Студената война, проектът е предназначен предимно за невоенни обекти: правителства, организации и бизнес буквално във всяка страна. Системата приема огромни количества комуникации и след това отделя ценното чрез средства за изкуствен интелект от типа на "Memex" - по ключови думи. Петте държави делят със САЩ резултатите. Всяка от тях осигурява речници на останалите, ключови фрази, хора и места за откриване на допълваща информация при тях, и това се изпраща на страната, поискала информация. Освен информация за потенциалните терористи, се събира и много друга информация - например за държавите, участващи в преговорите на GATT. Установено е, че засега основните приоритети на тази система продължават да бъдат военното и политическо разузнаване. Програмата се използва и за даване на предимства на американски фирми пред конкурентните им фирми, както и за икономически шпионаж.

Не съществува начин, по който да се знае с точност с какво се занимава и за какво се използва "ECHELON". Не е ясно доколко е причинил вреди на частни лица.

Разбира се, и други страни, например Русия, Франция, Израел, Индия, Пакистан, както и още някои, също събират информация по подобни начини, но Ешелон е най-голямата система от този вид. Другите страни нямат средствата, за да се ангажират с толкова мащабно събиране на информация, каквото се провежда в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки