Из делниците на един луд (25 - 29 март)

Тони Филипов, д-р 31 март 2013 в 17:52 22544 19

Понеделник, 25 март

Тия дни из медиите и особено из Фейсбук масово се пише за „висящото кафе” в Италия. Става дума за един разказ на Антонио (Тонино) Гуера за това, че в някои кафенета в Неапол предлагали «caffe prepagato» или само «pagato» (предплатено, платено). Не знам кой го преведе като «висящо». Подозирам, че е станало «висящо», минавайки през руски («подвешенный кофе»). Не че е толкова важно как ще се казва, но за 23 г., главно поради съдебната практика, думата «висящо» претърпя семантична промяна (амелиорация по-точно) и натрупа огромен пейоративен смисъл. Има хора с десетки висящи кафета, пардон, дела...

В Италия го наричат още "Caffe sospeso", което също трудно «виси». В блога си колегата (психиатър) д-р Хаджигеоргиев го е превел най-точно и поетично: кафе "Очакване".

Ало, пенсиите! Ако и у нас имаше prepagato, още приживе можехте да установите разликата между лаваца и леблебия. Не ли?

Вероятно Тонино Гуера ви е познат като сценарист на много известни филми: „Джинджър и Фред“ на Фелини, „Забриски пойнт“ на Антониони, „Добро утро, Вавилон“ на братя Тавиани, „Носталгия“ на Тарковски и мн. др. Беше малко комунист и затова в Северна Италия, където са базирани нашите източници, не го обичат много. Лани на 21 март почина на 92 г. И вероятно поради годишнината от смъртта му някой се е присетил за разказа му. Иначе се е писало за това «висящо» кафе. Лично ние сме писал още през 2008 г. Но тогава никой не обърна внимание. Може би щото все още всеки у нас можеше да си позволи едно кафе...

Медиите пишат, че това «висящо кафе» вече се срещало и на други места по света. И се появили и други висящи работи. Дали се отнася за ракийки и винца? Така де, много хора не могат да си позволят ракийка. А пък много хора могат, ама им е по-сладко, ако им е «висяща» така да се каже. Общо взето у нас, ако сте забелязали, питиетата се делят на два основни рода: платени и муфта. И чак тогава идват видовете – ракия, водка, виски.

 Както се вижда от таблото, вече има и висяща бира. Значи и ракия може.

Добра инициатива е това с висящото кафе. Дано само не се изроди, в смисъл да се побългари...

Този разказ на Тонино Гуера ме подсеща за книгата на Лий Чайлд  „Нищо за губене”. Обикновено криминале, но има един особен момент. Главният герой, Джак Ричър, вижда  в една закусвалня момиче, което стои на масата и явно няма пари да си поръча нещо за ядене. Той й поръчва вечеря. После й предлага пари, за да може и на следващия ден да си купи нещо за ядене.

- Не мога да приема парите. Не мога да ги върна.

- Тогава ще ги предадеш напред. Знаеш ли какво означава това? Означава, че след години ще влезеш в някоя закусвалня и ще видиш някой, който има нужда от помощ. И тогава ти ще му помогнеш...»

Предай нататък!

Защо у нас няма подобни неща? Защо ние не предаваме напред доброто, което някой ни е направил. Знам, че имаме такова телевизионно предаване, но доброто има нужда от много повече, за да се завърне в живота ни...

Между другото действието в романа се развива в Колорадо, в подножието на Скалистите планини и на няколко пъти се споменава връх Пайкс, който, ако не бъркам, Плевнелиев беше избрал, за да илюстрира красотите на българската природа в новогодишното си обръщение. Но да не се отплесваме.

Оня ден Калин Терзийски разказваше покъртителна история. Всъщност, такива истории се случват непрекъснато около нас без някой да ги забелязва. Та в луксозното кафе на «Шипка» влязло момиче, на около 15, с явна умствена изостаналост. Влязло вероятно да проси...

«Момиченцето се огледа и точно в тоя миг - преди да е направило каквото и да било - дойде един барман, високо и силно момче. Хвана с доста сериозен борчески захват момичето - за врата и за гърба - и го повлече навън. Именно повлече! То се дръпна и започна да скимти...»

Пред безмълвния поглед на присъстващите в кафето...

«Ние, пише Терзийски, сме винаги много състрадателни към кученца и котенца, към дечица и болни - стига да не ни пречат да си пием кафето... Имаме право да си пием кафето, без да ни обезпокояват разни дебили и имбецили! Точно тия думи виждах изписани по повечето лица в кафенето...»

Забравих да кажа, че в кафенетата, където дават «prepagato» не му го наливат на сиромаха в пласмасова чашка, да си го пие навън и да не смущава почтените италианци, а му го сервират като на нормален човек. В това е смисълът, а не в глътката кафе. То италианското е половин глътка даже... Въпросът е с този дребен жест да се подскаже на изпадналия в немилост пред живота човек, че не е отхвърлен от обществото...

Вторник, 26 март

За няколко дни  привържениците на инициативата "висящо кафе" във Фейсбук станали 18 000. Появяват се и други продукти, като "висящ хляб", „висяща наденица” и т.н. Туроператори предлагат "висяща почивка" и "висяща екскурзия".

Президентът рече, че скоро ще има и „висяща банка”. Което беше зловеща шегичка с Цветан Василев и КТБ. Щото банкерчето се направило на отворено пред австрийския „Дер Щандарт” и рекло, че Плевнелиев работи за олигарси. Ще му яде гъзът баница. Дето беше казал Чехов, ако нещо виси, то непременно ще гръмне… Срещу държавата не се рита. Какво стана с Березовски? Получи се „висящ Березовски”. Обесил се, защото не оправдал надеждите на Путин. И агентите ни в Кремъл (не само Сидеров има агенти там) ни съобщиха, че Владимир Владимирович е поискал списъка на олигарсите, защото трябвало да назначава нов „главен виновен”.

Ало, пенсиите, излязохте на мода с туй висене… Ей, да не ме разберете правилно. Нямам предвид висенето като контратеза на стърченето. А че все висите по опашки, по промоции… Което ме подсеща да ви кажа един курьоз. Булката купила пилешко от „Пикадили”. И гледам на пакета с кълки пише „Пилешки бедра”. Да пукна, ако ви лъжа! А на бутчетата пише „Пилешки подбедрици”.

Пилешки бедра

Идиоти! Като във вица, дето петлите, като им стане скучно и отиват в халите да погледат голи кокошки… Интересно как ли са кръстили трътките, може би пилешки гъзета. Щото дупета е заето за изрезките от германските салами…

Пък по FM+ рекламират „Кауфланд” по не по-малко идиотски начин. Един пич се обажда на баба си, че й отива на гости, щото му се прищяло нещо домашно. А бабата му отговаря (с неестествено младежки глас): „Абе, баба, вие там Кауфланд нямате ли си… И му обяснява как в Кауфланд щели да пуснат кисело мляко за 53 ст., бисквити „Роден край” за 68 ст. и тоалетен сапун за 33 ст.” Разбирате ли, той пита за домашна манджа, тя го праща за тоалетен сапун!

Бас слагам, че тая реклама е съчинена от директора по производствените въпроси! Както и извратената хрумка с „пилешките бедра”.

Какви реклами можем да им измислим… При това сме евтинджия. Казвал ли сме ви какво бяхме измислил за дуфалак?

Дуфалак, дуфалак,

Вчера аках, утре пак…

И това изпято с чувство примерно от Мария Илиева…. Трепач!

Но търговците не реагираха на предложението ни. И рекламираха дуфалак толкова сбъркано, че младите хич и не разбраха, че се приема орално. Да, тийновете викат „тройка с дуфалак” на това, на което нашето поколение казваше „тройка с клизма”.

Сидеров не изключвал коалиция с ГЕРБ след изборите. Само това ни е ексик! Управляваща коалиция със Сидеров е от най-опасните. Настроенията в ЕС срещу нас не са от благоприятните. От друга страна финансовото дередже на съюза не е от най-цветущите. И едно правителство с Волен в него ще бъде за европейските бюрократи като сбъдната молитва. Ще ни замразят членството като стой та гледай. По-паметливите ще си спомнят какви ядове бра цветуща Австрия заради участието на партията на Йорг Хайдер в правителството.

Чак не ми се вярва, че след всичките циркове на Сидеров все още има българи, готови да гласуват за него. Между другото и Капка потвърждава, че се е увъртолил в кинти. Вика, че щедро плащал на медиите, за да го има и да го показват.

Цветанов отрича да е имало частно ГДБОП, което да е подслушвало журналисти и общественици, както твърдят от легия "Антимафия". Ако това се докажело, той щял да се откаже от политиката. Според нас не е достатъчно само да се откаже. Трябва да получи и награда. Да, една от по-големите награди, които предвижда НК.

А като го питат за сигнала, че Доган е поръчал Бойко, Цецерон вика: "Това, което знам като хронология, няма никакви последващи действия за установяване на достоверността на този сигнал."

Поток на съзнанието. Дано не преувеличавам. Със съзнанието, имам предвид.

Пък по друга телевизия каза: "С премиера Борисов винаги сме се стремели да търсим начини за увеличаване на доходите." Обаче Дянков ги саботирал, а Цветелина Георгиева подкрепяла рестриктивната му финансова политика. Според Цецерон можело да се допусне по-голям дефицит и да се повишат доходите и пенсиите. Но те се предоверили на пишман капацитети като Дянков и леля му. Малко стана кой ми сра в гащите. Даже не малко. Казвам го и не усещам никаква нужда да се извиня.

Сряда, 27 март

Малко светски клюки, щото много занемарихме светския живот напоследък. Китаристът Иван Лечев вика: „Различно е да станеш баща на 32 и на 56 години”.

О, ти да видиш, като станеш на 66 колко е различно. И после ти на 76, детенце на 20 – тогава не просто е различно, ами направо няма нищо общо!

Човек е така устроен, че от две злини винаги избира по-младата и по-красивата... Природа.

Иван се оженил за четвърти път и имал 7-месечно бебе. Упорит човек. Някои го наричат по друг начин, но ние, като ученик на Селин („във вагината има открития за всяка възраст”) не го наричаме така. Разбира се, че човек може да ги прави тия открития и без санкцията на служба „Радостни обреди”, но всяко нещо си има и плюсове и минуси. Както сме казвали, младата жена укрепва физиката на човека, щото той се старае да е във форма. Обаче му съсипва психиката. Щото се появяват едни съмнения… И все пак, човек ако размисли, ще види колко е прав оня пич, дето беше рекъл, че от една възраст нататък си по на далавера да си купуваш всеки ден нови чорапи...
Какво съвпадение, ако не е подлост на колегите от „Труд”. Под дописката за Лечев турили друга: „Каролина Монакска стана баба на момче”. И веднага съобщават, че принцесата е на 56 г.

Пък на започващия Национален кулинарен фестивал „Пъстра трапеза” кметът на район Витоша Стойко Дуков демонстрирал салата „Цветан Цветанов”. Като съставки нищо особено: зелена салата, домати, краставици, лук и яйце. Спецификата била в подправянето и главно в бъркането. Може. Една грузинска поговорка учи, че истинската салата се прави по следния начин: Щедрият полива зехтин, скъперникът - оцет, умният - сол, а лудият я бърка. Та затова Стойко я нарекъл салата „Цветанов”.

Като почнахме на светски теми, та да ви кажа още нещо. То, всъщност, не е светско, а свинско. Агенция „Блиц” на Пеевски пуснала статия: „Социолози милионери се хванаха за гушите”. И ги изредили всичките – Мира, Кънчовците, Васко Совата… Но явно им се видяло недостатъчно, та добавили: „Харалан Александров купил на любовницата си Даниела Серданова къща за 1 милион?” Викам чакай да видя как нашего брата е разбогатял. Оказва се обаче, че те Харалан го „изклюкарили само за цвят”.  Говорело се, но никой не вярвал… Всички смятали, че апартаментът (не било къща) на Серданова е от бившия й - сикаджията Георги Чопев. Тя имала дете от Любо Пенев, който също е малко по-заможен от Харалан…С една дума апартаментът не е от социалния антрополог. Обаче трябва да изчетеш цял чаршаф, за да го разбереш. Що, бе, що маскарите човека?!

Четвъртък, 28 март

Днес няма да ни следите изкъсо приказките. Щото се събудихме в окаяно състояние. Чували ли сте за синдрома на дъртата вещица? Късно снощи четохме за това как уж Румяна Бъчварова, шефка на кабинета на Борисов, натискала социологическите агенции със съответните финансови лостове да  казват по-ниски от реалните резултати на ГЕРБ. Така другите политически субекти ще бъдат успани и на изборите: „Изненада-а-а…” И сънуваме, че е 13 май, че съобщават резултатите… И се събудихме вир вода и, както казахме, парализиран от синдрома на дъртата вещица. Наричат го още сънна парализа. Мозъкът ти се събужда, обаче тялото ти е парализирано и не можеш да мръднеш. И все едно Фидосова ти е седнала на гърдите и не можеш да дишаш. Имахме и характерното за синдрома усещане за чуждо присъствие. Цветанов. Стоеше в ъгъла. Не го виждах, но му чувах гласа. Даваше тон за „Кой сега е номер едно…” Фалшиво, естествено…

Кошмарът, Хенри Фюсли (1781). Смята се за една от класическите рисунки на сънната парализа. 

И лежа и не мога да си отворя очите. Може би пет минути, а може би и повече. Ужас. Чел съм за тоя синдром, но за пръв път го изпитвам. Не ви го пожелавам, концентриран ужас.

Човек трябва внимателно да си подбира четивото за приспиване.

Проф. Ян Томпсън от Оксфорд преброил средното количество бактерии по паричните знаци на почти всички валути на планетата. Сред европейските най-много бабалюги имало по датските крони – на всяка банкнота живеели по 40.2 млн. Следваща в класацията по мръсни пари е Швеция. На нейната крона са наброени по 39.6 млн. бабалюги.

На пръв поглед изглежда логично. В тези страни най-малко се перат пари. А едно нещо, ако не се пере, то се цапа. Така де, не е ли така?! Това може да обясни и защо българският лев е сред най-чистите валути. Обаче пък по британската лира са преброени само 18.2 хил. микроба. Не е нормално британците да перат в хиляди пъти повече от скандинавците. И от друга страна не е логично китайците чак пък хич да не перат. Щото пък китайският юан бил най-мръсен в света. Значи проблемът не е свързан с прането а, дето рекла онази труженичка, когато я питали що ходи само с черно бельо, в това, че много хора пипат, цапат… Тоест, датските и шведски пари минават през много повече ръце. Икономическото развитие на тези страни потвърждава такава хипотеза. Щото какво е икономическото развитие? Да въртиш парите, нищо друго. Тази хипотеза би могла да обясни също и едно противоречие, свързано с българския лев. Макар че като цяло левът е много по-чист от кроните, това не се отнася за малките му подразделения – банкнотите от 2 и 5 лева, отчасти и 10 лв. Те са пълни с бабалюги и пренасят какви ли не заболявания – от грип до жълтеница и шарка. Докато славейковките и особено алековките са много слабо населени. Затова, както знаете, ние съветваме населението, особено нашите приятели пенсиите, да избягват дребните банкноти. Дали са ни послушали, не можем да кажем.

Цецка Ризова поканила в предаването си един лачен циганин - Георги Янков (Жоро Черния). Вика, че на предстоящите избори партиите няма да могат да купуват гласовете на ромите за по 20-30 лева, както е било досега. Явно се стягат да приложат съгласувани практики и да вдигнат тарифата. Когато в една страна целият бизнес се крепи на съгласувани практики, нормално е те да навлязат и в бизнеса с гласове. „Ромите, вика, сме горд и почтен народ. За нас има значение кой ще ни управлява…” Естествено, че има. След герберите най-много от контрабандата на цигари захлебиха циганите.

Черния вика още: “Не може циганите да бъдат убивани като кучета за това, че са откраднали едно парче желязо.”

И Цецка Ризова се съгласи, че не бива да бъдат убивани, но добави: “За циганите трябва малко бой…”

Много пъти сме я чували тази теза. Доста българи вярват, че тя е дори научно доказана. Обикновено аргументите са, че при социализма народната милиция периодично ги… респектираше и те много-много не смееха… Но то при социализма и българите много-много не смееха… Тъй че, не е тъй.

Петък, 29 март

Абе, къде е Батко? Къде се скри? Според „Труд” пишел посланията от предизборната програма. По-точно се  опитвал да възстанови какво е обещавал преди 4 г., щото то още си било актуално… Пък във Фейсбук някой каза, че в „Деконструкция” съобщили, че Борисов бил забелязан на опашката пред  “Бенк ъф Сайпръс”.

Ако е верно, дълго няма да го има. Щото кипърците въведоха ограничение за теглене до 300 евро на ден. Ако Бойко наистина има толкова, колкото се говори, той трябва да седи пред банката 9132 г. Пък някои викат, че вече имал два пъти по толкова…

Това, дето ви казах по-горе за по-младата жена, явно важи и за по-млад мъж… Гледам я Мира как младее, младее…  Едва успява да поддържа 9 месеца разлика от дъщеря си… А на акъл работата все по на зле отива… Съобщила, че към момента ГЕРБ би спечелила 30%, при 16% за БСП. Което драстично се разминава с други проучвания. И другите социолози скочиха като ужилени. Кольо Медианата вика: ”Това са абсолютни лакърдии, това е изследване на агенция "Една жена ми каза." Райчев я нарече направо курва. Всъщност, не направо, а заобиколно. Другите социолози се опитвали да се държат като почтени жени, а тя съсипала авторитета на социологията. Това като ти го каже Райчев и нямаш друг шанс, освен да се съгласиш, че съсипването сега почва…

Инициативата с висенето се превръща в епидемия. Станишев предлага „висящ премиер”. Дори, вика, и да спечелим, аз няма да съм премиер.” Щели да направят всичко възможно за да спечелят,  но премиер щял да стане някой като Орешарски. Той бил идеален да му поръчаш един премиерски мандат…

Големият български артист Васил Михайлов, рекъл: „Оказва се, че сме калпаво племе българите. Сами си правим мръсотиите…”

Да ме прощаваш, бай Михайлов, но не се оказва, а се доказва! За пореден път…

 

(Пра)българска работа…

Пък Божидар Димитров обяснява как в историята ни няма случай на самозапалване. И между другото казва: „Има сведения от един арабски писател, че по времето на култа към Тангра, ако някой се е отличавал - бил той по-красив, по-умен, по-талантлив, околните присъждали: Ти не си за нас, ти си достоен за Тангра, да седиш до него и да му помагаш. И тогава грабвали по-талантливия и го обесвали, за да го пратят при Тангра…”

Та си мисля, че не се познаваме, затова се чудим на някои работи. Ако се опознаем по-добре… Трябва всеки ден да се изследваме по малко и да се примиряваме с наученото.

 

Книга първа и книга трета на „Из делниците на един луд” можете да поръчате на: [email protected], или на Тонифона: 0885 233 691

 

To be continued друг път

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!