Христофор Колумб открива Америка

Българска история 12 октомври 2013 в 00:30 19147 4

Откриването на Америка
Откриването на Америка

На днешния ден през 1492 година е открит континента Америка.  В периода между 1492 и 1504 Христофор Колумб предприема четири изследователски експедиции по указ на испанския крал. Събитията по време на тези експедиции той описва в бордовите си дневници. Оригиналите на тези дневници не са запазени, но Бартоломе де Лас Касас прави частично копие, което е достига до наши дни.

В 2 часа през нощта на 12 октомври, 33 дни след потеглянето им от Канарските острови, морякът Родриго де Триана забелязва на запад земя, която сутринта всички разглеждат с възхищение. Колумб нарича острова Сан Салвадор. От корабите спускат лодка и Колумб, заедно с другите двама капитани, нотариус и кралски контрольор слизат на брега, забиват кастилското знаме, стъпват във владение и съставят съответния нотариален акт. На острова испанците виждат голи хора и Колумб описва първата си среща с араваките - народ, който след 20-30 години ще бъде напълно изтребен от колонизаторите.

Някои от тях имат рисунки по лицето, дреги по тялото, а някои само около очите и носа. Не познават хладни оръжия и не знаят значението на желязото." Тук за първи път испанците виждат "сухи листа, които се свиват на тръбичка, запалват се и димят в устите им" - първо указание за тютюна.

Колумб смята през целия си живот, че е достигнал Южна Азия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!