Защо един румънец се е заел със задачата да изчисти България

БТА, Николета Василева 11 август 2023 в 10:14 3692 0

Габриел

Снимка Личен архив

Габриел

„Казвам се Габриел и съм румънец, който живее в Лондон, по професия съм инженер-агроном.“

Така се представя мъжът, който през последните месеци доби популярност с това, че доброволно чисти обществени места в България. Отказва да сподели фамилията си, защото след интервю през март тази година, в което се назовава с двете си имена, започва да получава заплахи през социалните мрежи, свързани с доброволческата му дейност.

Български език научава в Лондон, където се запознава с настоящата си съпруга, която е родом от Варна. От време на време идваме в България, защото едно от нашите деца, което страда от рядък синдром, посещава физиотерапия тук, обясни Габриел.

По думите му, България е страхотна, защото, където и да се намираш, си близо до планината. Аз съм от Източна Румъния и за да стигна до планината, трябва да пътувам поне два часа и половина с кола, разказва Габриел.

През март, докато чака сина си пред Медицински център "Деца с проблеми в развитието" в кв. „Студентски град“ в София, вижда площадка в близост, която е много замърсена. „Реших, че вместо да бездействам, мога да я изчистя“, каза Габриел. Отидох в един ресторант наблизо и ги помолих да ми дадат чували за боклук и ръкавици. Така в продължение на една седмица, докато чака сина си, всеки ден отделя по час-два, за да почиства площадката. За това време Габриел събира и изхвърля над 20 чувала с боклуци, сред които четири стола, две маси и по ирония - нова метла.

Случайни минувачи го снимат как чисти и качват снимките и видеата в социалните мрежи. Едно от видеата е споделено над 20 000 пъти във Фейсбук. Габриел разказа, че това още повече го е мотивирало да продължи да се занимава с доброволческа дейност.

Седмица по-късно отново заминава във Великобритания и се връща в България през юли. Отсяда във Варна при роднина. В морския град той намира и следващото пространство, което да изчисти. Заедно със сина си отиват на детска площадка зад жилищен блок. Габриел споделя, че пространството е било мръсно и неподдържано, затова се захваща за работа. Събрах около един чувал с боклуци, а това е площадка, която се използва ежедневно, коментира той. Почистих и пясъчника, имаше пораснала над 30 см трева. В пясъка намерих и метални остри парчета, стъкла и пирони, каза той. Никой от другите родители, които са били на площадката, не е пожелал да отиде с него в Общината, за да подаде сигнал.

Затова Габриел отива сам. Там обяснил, че на въпросната детска площадка има стърчащи метални парчета, най-вероятно останали след премахването на някаква конструкция. „След време дойдоха и ги отстраниха. Сега мястото е страхотно и може спокойно да се използва от деца“, разказа той.

Себе си определя като активен човек, който държи на здравето си. Всяка сутрин се събужда в 5:30 часа и прави най-малко 7000 крачки на ден. Габриел каза, че по време на сутрешните си разходки много често се натъква на замърсени пространства. Затова, вместо да правя крачки напразно, се заемам с почистването на тези места, добави той.

„Хората често ме питат защо го правя. Отговарям им, че го правя първо за мен и моите деца“, добави Габриел. Ако някой иска да се включи - добре, ако не иска да се включи - пак добре". Румънецът споделя, че когато няма очаквания, няма и разочарование.

Мъжът добави, че случайно избира местата, които да облагороди. Например, сега се намирам в кв. „Красно село“ в София. Тук видях една площадка, която е замърсена, затова се захванах с нейното почистване, разказа той. По думите му, в близост има още много пространства, които също имат нужда от почистване и които ще са следващите му мисии.

Много хора ми пишат, че съм стимул за тях да започнат с доброволческа дейност, изпращат ми и много снимки, добави Габриел. Апелирам да продължават, защото всичко зависи от нас, каза той. Според него, за да е чиста България, е нужна екипна работа между гражданите и властите. Не трябва да се обвиняват взаимно - едните, че не поддържат, а другите, че замърсяват. Вместо това заедно да се захванат за работа, призова той.

По негови наблюдения контейнерите много често са с отворени капаци, което става причина боклуци да се разпиляват по пътя при силен вятър. Според него кофи за смет, които се отварят с натискане с крак, са добра алтернатива на настоящите.

Габриел заяви, че ще продължава да се занимава с почистване, но ще се опита да организира и групово такова. Преди прекарвахме по три-четири месеца в годината в България, но имаме намерение да се преместим за постоянно тук, така че ще продължавам с моята дейност, обясни Габриел.

България е много красива държава с много голяма история, тук хората обичат страната си, но един истински патриот показва обичта към страната си, като я поддържа и пази, заяви той. „Страната се обича не само на 3 март. Обичайте я през цялата година“, призова Габриел.

Мъжът споделя своята доброволческа дейност по почистване в специална фейсбук страница.

Най-важното
Всички новини
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки