Продал ли е Брус Уилис правата върху лицето си

OFFNews 02 октомври 2022 в 13:24 3187 0

Брус Уилис

Снимка Getty Images

Брус Уилис

Продал ли е Брус Уилис правата върху лицето си?

След като миналата седмица информацията, че това се е случило, беше широко разпространена, днес агентът на актьора заяви, че „няма партньорство или споразумение“ с цитираната от медиите компания-купувач Deepcake. Представител на компанията също побърза да уточни, че Уилис е единственият, който притежава правата върху лицето си.

През март 2022 г. 67-годишната филмова звезда обяви оттеглянето си от киното, след като бе диагностициран със заболяването афазия - разстройство, което засяга говора.

Deepcake използва изкуствен интелект (ИИ) и технология за машинно обучение, за да създават реалистични видеоклипове - често на известни личности или политици. За актьорите, които вече не могат да играят, това би могло да даде шанс за продължаване на кариерата.

На 27 септември британският таблоид "Дейли Мейл" съобщи, че е сключена сделка между Уилис и Deepcake. "Двукратният носител на награда "Еми" Брус Уилис все още може да се появява във филми, след като продаде правата си за изображение на Deepcake", се казва в новината, която беше подета и от The Telegraph и редица други медии.

„Брус Уилис стана първата холивудска звезда, която продаде правата си, за да позволи създаването на негов „дигитален близнак“ за използване на екрана", написа The Telegraph.

Пред Би Би Си от компанията заявяват, че са работили в тясно сътрудничество с екипа на Уилис по създаване на телевизионна реклама. „Това, което той определено направи, е, че ни даде съгласието си (и много материали) да направим неговия цифров близнак“, казаха те пред BBC.

Но изглежда, че случаят не е такъв.

Това, което е вярно, е, че миналата година за създаването на реклама на руската телекомуникационна компания "Мегафон" е използвано подобно изображение на Брус Уилис.

Технологията, използвана в рекламата, е създадена от Deepcake. Тогава тя работила в тясно сътрудничество с екипа на Уилис и той дал съгласие да направят негов „дигитален близнак“.

Компанията твърди също, че разполага с уникален набор от подобни „дигитални близнаци“ на знаменитости, инфлуенсъри и исторически личности с висока резолюция.

На своя уебсайт Deepcake рекламира работата си с цитат, за който твърди, че е от Брус Уилис: "Хареса ми прецизността, с която е направен моят герой. За мен това е чудесна възможност да се върна назад във времето“. Уилис има предвид героите си от "Умирай трудно" и "Петият елемент", на базата на които е създаден новият му дигитален профил.

Агентът на Уилис обаче заяви пред Би Би Си: "Моля, знайте, че Брус няма партньорство или споразумение с тази компания".

От Би Би Си попитали агента на Уилис дали той някога е работил с Deepcake и дали цитатът, използван от компанията, е точен, но все още няма отговор.

В изявление Deepcake заявява, че съобщенията, че е закупила правата върху лицето на Брус Уилис, са неточни. "Формулировката за правата е погрешна... Брус не би могъл да продаде на никого никакви права, те са негови по подразбиране", заяви представител на компанията.

Объркването подчертава колко нова е тази технология - и липсата на ясни правила около нея, коментира Би Би Си. Има и опасения, че актьорите могат да загубят контрол над лицата и гласовете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!