Украинската балетна прима Илона Кравченко ще танцува на сцената на Софийската Опера

Кравченко е примабалерина на балетния театър в град Лвов, Украйна

OFFNews 22 март 2022 в 19:18 2477 0

На 24 март любителите на балетното изкуство у нас ще мога да видят гастрола на украинската примабалерина Илона Кравченко.

Примата е част от балетната трупа на балетния театър в Лвов, който от един месец не функционира заради войната, която Русия започна срещу Украйна.

Лвов, който е културен и икономически център на Украйна в момента е убежище на бегълци от цялата страна. Което не го спасява от падащите наблизо бомби на "денацификаторът" Путин.

Новината за гастролът на украинската балерина, съобщена от специализирания сайт за култура "Площад Славейков" е съпроводена с припомняне за съобщението, с което бе временно спряно неговото функциониране:

"Моля, бъдете спокойни и следете информацията само от надеждни източници" - се казва в съобшението, написано на 24 февруари, датата, в която Русия нападна Украйна - "Нека бъдем единни! Ние вярваме във въоръжените сили на Украйна".

„Лебедово езеро “ е първият балет, написан от Пьотър Чайковски и може би най-разпознаваемата балетна творба за всички времена. Красивата музика на Чайковски, вълшебно-приказната история за омагьосаната принцеса Одета и принц Зигфрид, съвършената хореография на огромните балетмайстори Лев Иванов и Мариус Петипа трансформират балета в скъпо произведение на изкуството.

На 24 март от 19:00 ч. в основните функции феновете на Софийската опера и балет ще видят Илона Кравченко като Одета – Одилия и Цецо Иванов като принц Зигфрид. Диригент – Борис Спасов.

"В контекста на настоящата политическа ситуация е повече от ясно, че изкуството не трябва да познава политически интереси и конфликти" - казват по повод предстоащото гостуване на Кравченко от Софийска Опера

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови