Почина българската оперна певица Христина Ангелакова

OFFNews 20 май 2018 в 22:08 13965 0

На 73 години си отиде световноизвестната българска оперна певица Христина Ангелакова. Тя е починала при усложнения, вследствие на ортопедична операция. Тъжната вест потвърдиха нейни близки пред „Площад Славейков“.

Ангелакова е родена в Исперих на 29 октомври 1944 година. Завършва Българската държавна консерватория, сега Национална музикална академия „Панчо Владигеров”. А след това записва специализация в академията „Санта Чечилия” в Рим.

Първите ѝ изяви на голяма сцена са в „Ла Скала”. През 1973 година получава голямата награда на конкурса за оперни артисти в италианския град Тревизо. А две години по-късно е първа в надпревара в Остенде, Белгия.

След като името ѝ става известно в световен мащаб. Тя е поканена да се завърне в България в колектива на Софийската народна опера. Установява се в София и пее на най-престижната оперна сцена в страната цели 23 години.

Паралелно с ангажиментите си в родината Христина Ангелакова не спира да гастролира по света. Тя е мецосопран.

В периода 2001 – 2004 година е директор на Софийската опера. От 1985 г. преподава оперно пеене в Националната музикална академия, като от 2000 г. е доцент.

Христина Ангелакова е председател на фондация „Опера и балет“ и почетен гражданин на град Исперих.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков